Skip to content

Konspirationens Skönhet och Sorg

23 oktober, 2010

Konspirationsteorier.

Ett kärt ämne. Det är dock viktigt att hålla isär konspirationsteorier och vanligt hederligt skvaller. De förstnämnda handlar ju i regel om Konspirationen, den omhuldade bilden av en grupp kostymklädda herrar som med kacklande skratt styr världen bakom kulisserna från ett mörkt rum. Konspirationen skall gärna vara svår att definiera. Vilka är t.ex. aktörerna? Världsregeringen? USA? Muslimerna? Den Internationella Judendomen? Notera gärna att det är svårt att definiera aktörerna som annat än grupper, så hemlig är konspirationen!

De moderna konspirationsteorierna äro legio. Jag tänkte bara exemplifiera med några få favoriter.

Förintelsen skedde inte. Den här teorin är på något plan den heliga graal bland konspirationer. Jag har med visst intresse läst de argument som förs fram som stöd. Ett är att det är fel på gångjärnen i gaskamrarna. Omväxlande brukar det föras fram att dörrarna öppnades inåt (skulle ha gjort det svårt att öppna efter att man var färdig med själva gasandet) eller att de öppnades utåt (skulle ha gjort det möjligt att forcera sig ut när gasen slogs på). Utifrån detta är förintelseförnekaren sedan beredd att bortse från den flora av bevisföring som finns för Förintelsen (otaliga överlevande, förövare, dokument, fotografier, massgravar, etcetera). Sedan finns som sagt aktörsfrågan (vilka var det som tog sig mödan med att förfalska så mycket källmaterial, indoktrinera ”vittnen” osv.), motivfrågan (varför fejka Förintelsen?) samt förståss varför en ansenlig del av Europas judiska befolkning inte gick att återfinna efter krigsslutet.

Elfte september utfördes av amerikanska regimen. Resonemangen bakom denna konspiration brukar i regel se ut ungefär som kristna fundamentalisters försök att motbevisa evolutionsteorin. Det vill säga, man hittar någon form av hål i den officiella utsagan och fyller sedan det hålet med vad man nu känner för (CIA, ”staten”, Bush, Rove, judarna, etc.). Sedan måste man givetvis bortse ifrån att ingen i den gamla Bushadministrationen eller den nuvarande Obamaregimen kommit ut och avslöjat det hela. Svaret på varför är då naturligt nog att ”de är med på Konspirationen”. Likaså måste en överväldigande majoritet av världens samlade journalistkår vara det då de inte lyckats avslöja detta onekligen stora scoop. Däremot finns det något ägg med en youtube-kanal som man litar på stå för Sanningen. Att den onda, onda staten inte har tagit livet av ovan nämnda ägg (något som framstår som troligt med tanke på att staten här förutsätts ha varit kapabel att kallblodigt mörda lite under 3000 av de egna medborgarna) avfärdas.

Sedan har vi givetvis ett helt kluster med konspirationsteorier som folk ute på högerkanten i USA brukar omfamna, särskilt då de som kallar sig libertarianer eller ”konservativa-libertarianer” (humor). Dessa är ofta än mer vaga än de ovan nämnda men följer huvudtemat att staten (som förmodligen ligger och lurar i buskarna med en kniv när du vinglar hem från krogen) på olika sätt antingen vill förslava dig (Glenn Beck) eller ta livet av dig (Alex Jones). Varför staten nu vill göra detta är i regel oklart, det viktiga är att den gör det. Sedan då att den stora, stygga staten i USA:s fall är folkvald är även det ovidkommande.

Det finns givetvis fler (min egen favorit är Myrdals, att kulturrevolutionen misslyckades p.g.a. ett nära samarbete mellan CIA och… KGB) men de ovan nämnda får duga som exempel för en poäng jag vill framföra. Vad påminner konspirationsteoretikerna om, med sina obefintliga bevis, tendens att forma verkligheten efter teorin istället för vice versa och benägenhet att se de icke-frälsta som en del av Konspirationen (ondskan)? Jo, religionerna. Om man ser till västerlandet så har religionen varit på återtåg sen det trettioåriga krigets glada dagar. Samtidigt tycks människor ha ett behov att tro på någonting större, gärna ofattbart som i högsta grad är i behov av just ”tro” för den väckte. Här kommer kanske konspirationerna in i bilden, ett modernt substitut för religionen som precis som kristendomen, islam, etc. ger en gruppkänsla samt en förfelad övertygelse om utvaldhet och rättrådighet.

Den stora skillnaden är främst att religioner har en tendens att utlova någonting bättre, paradis efter detta, en renare värld, osv. Konspirationsteorierna erbjuder inget sådant, de målar upp en bild av världen som baseras på paranoia, onda imperier och illvilliga makthavare. Dock anar jag att ifall någon av de ovannämnda konspirationerna skulle visa sig sanna skulle teoretikern, sittandes i sitt mörka rum (med foliehatten på sniskan, en pistol i ena handen och Atlas Shrugged i den andra) klämma fram ett leende och viska ”vad var det jag sa?”

Sen skulle Världsregeringen, USA, Muslimerna och Den Internationella Judendomen storma rummet.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: