Skip to content

Världen som en familj

25 oktober, 2010

Om man skall tänka sig världen som en familj, vilket jag gärna gör, kanske det blir som nedan. Tänk er ett bostadskvarter där de olika länderna och kontinenterna är grannar.

Europa är farfar. Gammal och grå, ärrad och vis. Han har haft sina duster men vill numera mest vara i fred, kanske styra lite över den resterande familjen och sitta på sin veranda och njuta av de sista ljuva åren. Tråkigt nog har han hemorrojder (Spanien).

USA är den äldste sonen. Trettionånting, snygg, välutbildad och djupt religiös. Han har dock en del problem, han hamnar t.ex. ofta i slagsmål på grund av sin korta stubin. Dessutom är det lite oklart varifrån han får sina pengar ifrån utöver att han är skuldsatt uppöver öronen till mellanbarnet Kina.

De två mellanbarnen Kina och Indien har mer eller mindre kämpat sig upp från gatan. De började med ganska lite, led av sjukdomar (Mao) men börjar nu komma upp sig i världen. Det enda problemet är att livet som tiggare gjort dem brutaliserade.

Ryssland är den vansinniga gamla kärringen som bor längre upp på gatan. Hon brukar från och till gå över till sina grannar och slå dem med sin käpp och känner sig inte trygg om folk inte är rädda för hundarna hon har kring huset. Dock lider hon av cancer och blir svagare med åren (även om hon försöker ge sken av motsatsen med hjälp av nytt smink).

Afrika är den fattige kusinen som bor utanför farfars hus i en korvlåda. Det är synd om honom, han lider av AIDS, knarkar och är vanvettigt fattig. Dessutom brukar farfar Europa och äldste sonen USA omväxlande slänga till honom några slantar, omväxlande spöa honom och stjäla hans pengar.

Mellanöstern är den senildemente gubben som bor bredvid farfar. Han är gammal som gatan och väldigt nostalgisk, han drömmer ofta om den gamla goda tiden. Han och farfar har sällan kommit helt överens men ändå tolererat varandra. Det stora problemet för mellanöstern är att han har en tendens att spotta på förbipasserande, särskilt USA, och då får en snyting.

Australien är den alkoholiserade farbrorn som ingen hör av eller bryr sig om. Från och till dyker han upp på en motorcykel, super ner sig och somnar.

Slutligen Sydamerika. Hon är den tonåriga lillasystern. Revolutionär som attan, i ständiga gräl med storebror USA, vill krossa kapitalismen och håller på och experimenterar med hasch. Dock kommer hon att foga sig in i vuxenlivet som alla andra.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. Mary permalink
  25 oktober, 2010 11:47

  Fantastiskt bra skrivet!

 2. 25 oktober, 2010 21:47

  Ja, det var med beröm godkänt! ; )

 3. libertarianen permalink
  28 oktober, 2010 14:59

  haha denna liknelse har blivit lite av en klassiker 😀

 4. Moa permalink
  28 oktober, 2010 20:25

  Mattis! Vet inte hur många gånger jag fick höra den här jämförelsen på våra studiecirklar. Den är, om möjligt, ännu bättre på pränt.
  Såg även att du fortfarande lyssnar på ring p1 (såklart). Saknar att börja varje morgon med att höra dig och maria diskutera alla egensinnade personer som ringt in. Det var grejer det.
  Lev väl och fortsätt blogga!
  Ses när Maria blir statsminister och vi får jobba hos henne.
  /(Robinsson) Moa

 5. Maria Lind permalink
  28 oktober, 2010 21:23

  Du är som vanligt helt underbar ❤ & jag har saknat dig Kram Maria

 6. stnc permalink
  29 oktober, 2010 10:47

  jag har skrattat åt den vansinnigt familjära myskänslan som på något vis uppstår när du avslutar med tonårsdottern latinamerika. sedan passade jag på att skratta lite åt alla andra finurliga formuleringar också, liksom åt allvaret. inte helt otippat har detta inlägg definitivt vunnit dig en ganska väntad följare.

 7. 1 november, 2010 13:15

  Tack alla och hej Moa och Maria, det var inte igår.

 8. Isungen permalink
  4 november, 2010 21:28

  Bländande M. Som väntat mycket bra. Nu är det bara jag och E kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: