Skip to content

Den Motsägelsefulla Nationalismen

28 oktober, 2010

 För ett tag sedan fick jag något av en uppenbarelse under morgonhatet (”lyssna på ring p1”- läsa internetforum, vänta på att koffein och nikotin skall tillta och bakfyllan avta). Det var någon lirare som uttryckte att den amerikanska rasismen ofta handlar om etnicitet (”hot diggy-de-damn we’ve got us a nigger in the cornfield”) medan den europeiska dito snarare bör ses som ett utslag av nationalism. Jag tror personen (liraren) har en poäng.

Jag undrar om de västeuropiska populistpartierna verkligen är rasister, det framstår ofta som att de använder främlingsfientlighet som ett medel för att mobilisera gräsrötterna (som förvisso absolut kan vara rasister). Men om de nu är nationalister vill jag påpeka att detta är en ganska motsägelsefull idéskola. Dock bör först påpekas att detta inlägg i-n-t-e är om SD (och nej de är inte nazister, din dumma jävel). Det kan se ut så, men texten började som ett allmänt resonemang om den europeiska nationalismens motsägelser, sedan blev den på tok för lång och jag hyvlade bort ett antal punkter. Om läsaren är intresserade av t.ex. nationalisternas ekonomiska tänkande rekommenderar jag med värme Göran Waldenströms utmärkta genomgång.

Men motsägelserna ja. Till att börja med har vi givetvis den gåtfulla blandning av högmod och dåligt självförtroende som präglar all nationalism. Å ena sidan tror man att den egna nationen är störst, bäst och vackrast. Å andra sidan verkar man inbilla sig att den är synnerligen skör, lite grann som ett ekosystem som via gud eller miljöaktivister invaderats av ett gäng glada minkar. Hotet de jour är då förståss islam, detta gruvar sig mer eller mindre alla europeiska nationalister för. Vi kan ju lite snabbt gå igenom denna hotbild.

Militärt finns det inget muslimskt land som kan hota oss. Ej heller någon terrorgrupp. I strid armé mot armé ligger hela västerlandet så långt före muslimerna att det är löjligt, detta att t.ex. våra stridsvagnar kan skjuta i runda slängar 500 meter längre än deras leder till skillnader i förluster som inte syns på denna sidan av Operation Taifun.

När det gäller de olika terrorgrupperna (eller de gerillakrigare vi svenskar bekämpar i Afghanistan) är dessa ett gäng satans getherdar med kalaschnikovs och IED:s. Ska vi ens jämföra vad vi kan ställa upp mot detta? Dessutom är dessa grupper i regel lokala till sin karaktär (Hizbollah, Hamas, Talibanerna, Tamilska tigrarna, osv.) och ett hot som är baserat på att fienden irrar in sig i Centralasiens berg är inte ett hot.

Men Iran då? De har ju säkert kärnvapen, eller hur, och de är galna, och-och-och. Jovisst de kanske har en A-bomb eller två på gång, om det inte är som de säger, dvs. att de är ute efter kärnkraft för att kunna sälja mer olja då de i detta fall inte skulle behöva förbruka fullt så mycket internt. Men om det är just bomben som är problemet begriper jag inte varför vi inte oroar oss för Pakistan som de facto har ett antal kärnvapen, är ett land i sönderfall och vars säkerhetstjänst aktivt stött talibanerna. Iran å andra sidan har aldrig angripit ett annat land, är fiender till både Talibanerna och Al-queda och har redan kapaciteten att med konventionella robotar utplåna försvarliga delar av Israel (vilket de inte gjort oavsett vad Achma-dinner-jacket säger).

Men det är det militära, muslimerna kommer ju hit, eller hur? De invandrar, de tar över, de kommer skapa Eurabia, och-och-och. Jovisst, det finns klara sociala hot när det gäller islam. Men mycket av detta De Kommer Att Ta Över dravel grundas på dumheter.

För det första förutsätter tanken om att muslimer via sin högre nativitet skall ta över Europa en kollektiv vilja, en Konspiration. Ser man på arabvärlden ser man i och för sig klart och tydligt att den inte är det minsta splittrad. Men oavsett om det finns någon Konspiration eller inte så är det onekligen sant att muslimer får fler barn än kristna. Detta kan ju leda till ett islamistparti i vår stolta riksdag. Ve och fasa. Ett parti som vill låta religionen influera politiken. Några sådana har vi inte i Sveriges riksdag, eller hur? Sedan kan man förståss oroa sig för att sagda (icke-existerande) parti skall få en folklig majoritet. Visst, men detta skulle kräva generationer av muslimsk tillväxt och kristen tillbakagång. Det är ytterst underhållande att så kallade nationalister på allvar tycker att vår nation är så kass att människor som levt här i flera generationer skulle byta ut vårt upplysta, liberala och humanistiska samhälle mot ett skandinaviskt Iran.

Sen har vi givetvis deras historiesyn. I min värld är den främsta skillnaden mellan patrioter och nationalister att de sistnämnda är beroende av historia. Patrioter (som jag) är stolta över nuet, tycker att den egna nationen förmodligen är en av de bättre, tycker att vi som kollektiv gör goda gärningar mot varandra och andra. Nationalister plägar däremot vara långt mer reaktionära. Ta t.ex. deras politiska estetik. Den präglas här i Sverige av små lintottar, gärdsgårdar, gröna ängar, blå skyar, blandsaft och annan Emil i Lönneberga parafernalia som för tankarna till tider innan smittkoppsvaccinet kom och förstörde allt.

Detta med historiekramandet är underhållande och motsägelsefullt om man beaktar hur uselt deras historiska kunnande plägar vara. Deras syn på nationalstaten som en av naturen ordnad skapelse är nästan parodisk. Likaledes är synen på den nationella identiteten. Ju längre man kommer ut på högerkanten blir förvägrandet av tanken att influenser skulle ha kommit utifrån allt tydligare. Detta är inte politiskt inkorrekt att säga utan historiskt inkorrekt.

Den sista motsägelsen är att svenska nationalister sällan verkar tycka speciellt mycket om svenskar. Personligen har jag aldrig träffat någon som kallar sig för nationalist som gjort annat än gnällt och gnytt över hur veka, dumma och politiskt korrekta vi svenskar är. Just detta med det ofta återkommande klagandet på den politiska korrektheten är rätt lustigt. För det första handlar politisk korrekthet relativt ofta om att inte vara ett rövhål. Den typ av politisk korrekthet som leder till förnekandet och ihjältigandet av obekväma sanningar är förvisso en annan femma och bör i demokratins namn bekämpas.

Likväl tror jag att detta med den politiska korrektheten eventuellt kan vara det svenskaste av alla svenska drag. Vi har i vårt land en extremt lång tradition av konsensuspolitik som minst sträcker sig till Gustav Wasas dagar. Inte ens våra mest absoluta konungar (Karl XI, Karl XII och Gustaf III) kunde göra som de ville. De var hela tiden tvungna att förhandla, förhandla och förhandla med de andra delarna av samhället för att kunna driva sin politik.

Till detta bör vi nog lägga neutralitetsprincipen som vi ju haft sen Karl XIV Johans tid. Denna har i regel gått ut på att vi inte velat trampa någon på tårna och har lett till alla möjliga saker när det gäller det svenska medvetandet (omfamnandet av FN, upprördheten över att svenska skyttesluskar faktiskt skjuter folk under utlandstjänstgöring, etcetera).

Slutligen bör vi givetvis lägga till att vi under en klar majoritet av vår tid som demokrati styrts av Socialdemokraterna. Socialdemokratin kom i mångt och mycket som en reaktion mot marxismen, den där fina utvecklingen mot kommunism ville ju aldrig ske. Istället beslutade sig sossarna för att ta den demokratiska vägen och via reform snarare än revolution skapa bättre levnadsvillkor för den stora massan. Detta gjordes dessutom regelmässigt med minoritetsregeringar som behövde förhandla, förhandla och förhandla.

Personligen tror jag att allt detta lett till den politiska korrektheten, vilket i så fall gör den till en av våra äldsta (och därmed mest svenska) nationella särdrag.

Annonser
One Comment leave one →
  1. Isungen permalink
    4 november, 2010 21:36

    briljant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: