Skip to content

Vad man kan lära sig av historien

31 oktober, 2010

Någon, jag tror det var Hegel, klämde ur sig att det inte finns något att lära sig av historien utöver att ingen lärt sig av historien. Detta håller jag inte med om. Man kan lära sig vissa saker av det förflutna (kalla aldrig en fästning för ointaglig, låt inte österrikiska målare styra tyskland, gå inte med infanteri genom ryssland) och särskilt av de två skotten i Sarajevo 1914.

Skotten dräpte som bekant ärkehertig Franz-Ferdinand av det österrikisk-ungerska imperiet. Sedan sätter det igång. Allianser, mobiliseringsscheman, hemliga avtal, etcetera klickade liksom till och helt plötsligt marscherade unga män ut ur Berlin, London, Wien, Paris och Moskva, glada i hågen, sjungandes och med gevärspiporna fullproppade med blommor. Man förväntade sig ett kort litet krig, gärna någon ärorik kavallerichock, kanske en liten medalj för mödan och måhända ett snyggt mensurärr att vissa upp för flickorna därhemma. Tre år senare stod man vid Passchendale och hackade ihjäl varandra med skarpslipade attackspadar i en lervälling som beskrivits som en sjö (tusentals drunknade under slaget vid Passchendale).

De här två skotten utlöste dock inte bara det första världskriget. De mer eller mindre födde 1900-talet. Man kan givetvis och dumdrygt hävda att ”det skulle ha blivit krig i alla fall” men det är ganska irrelevant. Ty det vet vi inget om. Vad som kunde/borde/skulle ha hänt är inte historia och är därmed ingenting vi kan säga speciellt mycket om. Däremot kan vi med säkerhet säga att de där två skotten 1914 ledde till det första världskriget och att det fick ett antal konsekvenser.

Utan första världskriget skulle spanska sjukan (100 miljoner döda) inte spridits lika effektivt, Lenin skulle förmodligen ha suttit och surat i Zürich resten av livet och Adolf (Adde) Hitler skulle försvinna in i konsthistorien som en ganska medelmåttig målarkludd. Utan Lenin blir det inget sovjet och ej heller någon Stalin som diktator över sagda imperium. Utan Hitler blir det inget andra världskrig och ingen förintelse. Utan Stalin blir det ingen Holdomor och ingen Yezhovchina. Utan andra världskriget blir det ingen Sovjetisk dominans av Östeuropa, inget kallt krig, inget USA som supermakt, inga kärnvapen och ingen Berlinmur. Utan den Sovjetiska supermakten blir det ingen spridning av den kommunistiska irrläran och herrar som Mao och Pol Pot får nöja sig utan massmord riktade mot den egna allmogen. Utan kalla kriget blir det inget Vietnamkrig, inget Afghanistankrig, otaliga despoter i Sydamerika och Afrika får aldrig makten och nästan inga av de konflikter vi utkämpar idag går av stapeln.

Och alltihop börjar med två skott i Sarajevo, avfyrade av en dålig skytt mot ett rörligt mål och med dödlig verkan (ingen självklarhet, en majoritet av de som fick nackskott i Lubjanka behövde mer än ett skott för att avlida). Det roliga/fruktansvärda är att dessa båda skott aldrig skulle ha avfyrats om det inte vore för två fall av… slumpen.

Den första slumpen var att Franz-Ferdinands chaufför tog en felsväng, om denne inte gjort det skulle Gavrilo Princip aldrig fått chansen att mörda ungefär 300 miljoner människor med två kulor (nästan åtta människor i minuten i 75 år, tick-tack, tick-tack).

Den andra slumpen är att Princip aldrig skulle ha varit på den platsen han befann sig på ifall han bara ätit frukost. Han hade nämligen varit så uppsluppen den där morgonen att han inte ätit någonting. Sedan när hans kumpaner började bli arresterade och det planerade attentatet såg ut att gå åt fanders började han själv ge upp, kände att det kurrade i magen och gick därför för att få sig något till livs. När han sedan kom ut ur gatuservering, mumsandes på en stor baguette, såg han Franz-Ferdinand fara för bi- varpå Princip sköt. Och med de två skotten skapades 1900-talet.

Så vad kan man då lära sig av 1900-talets blodiga historia? Två saker. 1) Att ha ett bra lokalsinne är viktigt. 2) Ät alltid en rejäl frukost på morgonen.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Flux permalink
  1 november, 2010 12:12

  Känner att det här på något sätt är riktat mot mig, bara för jag gillar en rulle kakor två timmar efter jag vaknat istället för en riktig frukost kommer jag inte begå massmord..
  Jävla bra blogg f.ö.

 2. 1 november, 2010 13:13

  Flux:

  Tack :). Hoppas du inte var närvarande vid prinsessbrölloppet…

 3. libertarianen permalink
  2 november, 2010 15:15

  haha, därav dina morgonrutiner 🙂

Trackbacks

 1. Lärorika torsdagar med Token « Kajsas tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: