Skip to content

Ring P1

27 november, 2010

När man lyssnat en kvart börjar man betvivla demokratins förträfflighet. När man lyssnat en halvtimma evolutionsteorins sannolikhet. När programmet är slut har man nått slutsatsen att abort i retroaktiv form är en bra idé.

Vad gnäller jag över? Ring P1 givetvis (därav titeln på detta inlägg).

För de lyckligt lottade som inte drabbats av detta eminenta program går det i korthet ut på att folk (dvs. vem som helst) får ringa in och säga vad som helst. Detta kanske är ett avsiktligt försök av svenska staten att indirekt påvisa att direktdemokrati är en dum idé.

Det inleds gärna med att ett sjok elallergiker ringer in för att berätta om sitt beklagliga tillstånd. Att de ringer på en telefon verkar de inte reflektera över. Detta följs av en uppsjö av likasinnade som också, med darrande stämmor eftersom de undantagslöst isolerat sig i skogen, berättar om att det inte finns några medel från staten för just deras inbillade krämpa. Efter ett tag ringer sedan någon klok människa in och berättar att just elallergi är en psykosomatisk sjukdom och att de som just ringt är mer eller mindre bindgalna. Därefter kan man räkna med att det tar hus i helvete och att Sveriges samlade elallergiker kommer ringa för att bedyra sitt sjukdomstillstånd.

När denna verbala storm mojnat tenderar det att dyka upp ett gäng samer på luren. Dessa kräver alltid att alla vargar och stockholmare skall utplånas samt att deras lusiga renar skall få beta i tätorter eftersom detta har de gjort sedan ”urminnes tider” (korrigering: detta är en villfarelse. Samerna började med storskalig renskötsel på 1600-talet när staten ville ha skatt av dem, detta sågs på den tiden av samerna själva som ett tvång). Replik på detta kommer givetvis från någon glad norrlänning som förvisso håller med i sak om att både vargar och folk som inte bor i glesbygden är av ondo men samtidigt inte kan komma ifrån att ”samer är fjällets råttor”.

Utöver allmänt gnäll om vilket u-land Sverige är, hur allt var bättre förr och över att dagens ohängda ungdom inte tycker att Ernst Rolf är rolig brukar det även förekomma en hel del rasism och konspirationsteorier. Rasismen är lustigt nog alltid mångkulturell till sin karaktär. Någon invandrare ringer och tjatar om att svenskar är så fruktansvärt lama, en svensk ringer och gnäller över att invandrare inte har någon respekt för äganderätten och sedan fortsätter det ad nauseum. Konspirationerna plägar å sin sida vara ganska provinsiella till sin natur. Det är sällan någon som ringer och hävdar att Somalia bara är en komplott konstruerad av SIDA för att de skall få mer anslag (känner du någon som varit i Somalia, nej just det). Istället rör sig sammansvärjningarna om att Malmökommun saltar vägarna dåligt för att på så vis kunna förskingra pengar som skall gå till den lokale småpåvens kolonilott.

Orsaken till att det är så oerhört mycket gallimatias som spys ut i radion är givetvis tiden när det sänds. Programmet börjar nämligen 09:20. Och vilka har råd/tid/ork att ringa vid den tiden en vardag? Jo, arbetslösa, rättshaverister, pensionärer, alkoholister och studenter (i många fall tycks det vara kombinationer av flera eller alla dessa kategorier som ringer in). Dessa är som bekant de kanske gnälligaste grupperna i vårt stolta samhälle. Därav blir programmet lika gnälligt, vimsigt och osammanhängande som de som skriver dess manus, det vill säga de som ringer in.

Och om du, käre läsare, tror att du kan urskilja någon form av ironi i det faktum att jag sitter och gnäller på dem som gnäller så har du helt rätt. Undertecknad är inte bara ring p1:s målgrupp utan även dess potentielle medverkande.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 29 november, 2010 12:36

    jaaaaaaaaaaaaaaa

  2. En allegorisk dito permalink
    12 januari, 2011 08:58

    Du glömde förstå-sig-påarna truckdrivers, som när de ringer enbart är iklädda ”wife-beaters”…enbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: