Skip to content

Det var bättre förr

6 januari, 2011

Det här är någonting som gamla människor säger. Notera nu att jag skrev gamla, inte äldre. Ty denna mening yttras förmodligen helst av de som befinner sig på långvården eller står i begrepp att förpassas dit . Inget konstigt med det. När jag är 150 och ligger och väser svordomar efter någon stackars sjuksyster kommer jag nog också tänka: Det var bättre förr. Då begrep jag mig ju på världen, människor, kulturen och politiken. Dessutom var jag ung då. Utifrån detta kommer jag sedan, liksom alla föregående generationer gubbtjyvar, dra slutsatsen att det är samhället som blivit sämre inte jag själv.

Dock finns denna inställning även inom politiken. Det man kopplar till tanken om att Det var bättre förr är väl främst höger-konservativa eller (än värre) reaktionärer. Dessa har ju trots allt som uttalad ideologi att det var bättre på den gamla goda tiden när homosexuella och svarta höll sig på mattan. Reaktionärerna vill ju rent av tillbaka till den där härliga tiden då var tionde barn dog av smittkoppor.

Det är dock de värdekonservativa bland högern. Det var bättre förrtänkandet går dock att återfinna även hos den marknadsliberala högern och den nationalistiska högern. I USA brukar marknadsfundamentalisterna ofta ha en faiblesse för 1700-1800 talen. Staten höll sig ur medborgarnas angelägenheter, marknaden fick styra och konstitutionen följdes (man fick även använda sig av barnarbetare och äga slavar). Nationalister brukar ju å sin sida ofta gnälla över hur mycket bättre nationen var på den gamla goda tiden. Vilken denna gamla goda tid var beror naturligtvis på vilken nation man tillhör. I Sverige är det 1800-talet som var när Det var bättre förr (i varje fall tycks det vara så om man skall utgå ifrån svenska nationalisters uttalanden om historia samt politiska estetik) emedan det i Nazitysklands fall snarare var de germanska urskogarna som var dito tid.

Dock finns inte denna mentalitet blott på högerkanten. Om man är Socialdemokrat tycker man säkert att Det var bättre förr, då hade ju sossarna trots allt makt och förmåga att skapa Sverige. Tillhör man den socialistiska vänstern var det också bättre förr. Då var man ju det där sexiga partiet som revolutionerande medelklassungdomar ville ansluta sig till medan situationen idag (I Sverige) snarare är den motsatta eftersom (V) numera är det förlegade tomtepartiet som främst övervintrade skägglavar röstar på.

Slutligen de gröna. Jodå, där var det också bättre förr. Jag har hört miljöpartister klämma ur sig att det var mycket bättre förr. Då ej på medeltiden eller någon sån där mysig period då vi inte släppte ut fullt så mycket CO2 utan innan… jordbruket. Jodå det var säkert både rofyllt och miljövänligt när de första jägarna och samlarna var aktiva. Dock lär den moderna människa som vill bo på så vis knappast bli så gammal utan t.ex. antibiotika.

Så alla tycker att det var bättre förr. Men var det?

Politiskt var det inte bättre förr. Demokratin har aldrig varit så välutvecklad eller så utbredd som den är nu och vi har i nästan hela Europa gått från mer eller mindre despotiska monarkier eller kommunistiska skräckvälden till att ha några av världens mest stabila och fria demokratier. Dessutom finns det sedan murens fall inte samma hot från politiken.

Socialt var det inte bättre förr. Nuförtiden får t.ex. kvinnor rösta i alla Europas länder (till och med i Schweiz) och det finns lagstiftning mot allehanda former av diskriminering. Därtill går att konstatera att medicinen utvecklats på ett sätt som gjort att vi inte längre behöver oroa oss särdeles mycket för pest, smittkoppor och spetälska. Dessa är sjukdomar som varit ständiga följeslagare till och hot mot människan men nu inte är det för oss Européer.

Ekonomiskt var det inte heller bättre förr. Majoriteten av västvärldens befolkningar har inte den blekaste aning om vad fattigdom egentligen är. En fattig på 1800-talet var den arma kvinna som saknade hus, mat och pengar och slutade sina dagar ihjälfrusen i en snödriva. Den fattige idag hamnar eventuellt på tv3:s Lyxfällan. Inte nog med att de rika blivit rikare utan det har även majoriteten av hela samhället, särskilt i Europa som inte har tillnärmelsevis samma klassklyftor som finns i USA. Till och med i tredje världen har man i snitt fått det bättre.

Till och med krigen är bättre nu än de var förr. Färre dör i västerlandets krig. Både soldater och civila. Därtill skall givetvis läggas att vi västeuropéer inte slåss mot varandra överhuvudtaget längre, faktum är att vi har haft den längsta fredsperiod i vår historia sedan 1945. Denna fred är mer eller mindre historiskt unik på vår kontinent som annars har slungat sig själv ner i ett storkrig var trettionde år och freden beror för övrigt på EU och Marshallhjälpen.

Min poäng är med andra ord att det inte var bättre förr. Vi lever som bekant i den bästa av världar och ingen generation har någonsin haft det bättre än vår. Därmed inte sagt att människan blivit bättre, men det är en annan femma.

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. Isungen permalink
  7 januari, 2011 06:16

  Strålande fint.
  Allt blir alltid bättre!

 2. Per permalink
  8 januari, 2011 01:21

  Kvinnorna klär sig sämre, de har rösträtt och egna åsikter.
  Uniformerna blir fulare.
  Lärare har ingen status längre.
  Vem som helst får studera på universitetet.

  Men i övrigt är det bra.

  • 8 januari, 2011 01:26

   Kvinnorna klär sig fan bättre än de gjorde på 1700-talet. Rösträtten är givetvis beklagligt men angående uniformern håller jag icke med. M90 är snyggare än de flesta föregångare utöver de som förekom i sydstatsarmén.

   Trodde dock att detta inlägg kunde tilltala just dig 😀

 3. En allegorisk dito permalink
  10 januari, 2011 10:21

  Vem är det då som gjort att vi har det bättre idag? Politikerna kan det omöjligen vara då samtliga sådana inte strävar för folkets välfärd och tillväxt. Och då även många ekonomiska teorier är kopplade till saker som politisk autonomi som grundar sig i liberalistiska tankegångar så är det onekligen inte heller ekonomin som gjort att vi har det så bra. Det måste helt enkelt vara vår dyre Biskop Martin i Linköping som genom sina böner gjort att vi har det så bra. All Hail Bishop Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: