Skip to content

Båda två komplicerade hötapparna i huvudet

10 januari, 2011

(Jag kunde inte bestämma mig för om jag skulle kalla inlägget ifråga för ”Båda hötapparna”, ”Det är komplicerat” eller ”Två tankar i huvudet” så jag kompromissade).

En devis jag försöker följa, med varierande grad av framgång, är den om att ha två tankar i huvudet samtidigt. Den är lite lik tanken om att välja båda hötapparna även om föreställningarna skiljer sig något sinsemellan. Den första går ju ut på att man kan tänka både x och y utan att z slutar stämma för den sakens skull medan den andra handlar mer om att ta både äpplet och päronet när man känner att man måste välja.

I historia är det bra att kunna ha två tankar i huvudet. Ett bra exempel är Wehrmacht, den tyska krigsmakten, och speciellt då beträffande dess insatser under det andra världskriget. Ty det tredje riket var en synnerligen ond regim. Gör man tvål och lampskärmar av dem man ogillar ligger den beteckningen ganska nära tillhands. Det är nog därför nazisterna är så bra filmskurkar. Handlingen kan kretsa kring någon Standartenführer som håller på att utvinna bensin ur bebisar (och sålunda måste hejads) och fortfarande låta fullt plausibel. Så den tyska armén slogs för en synnerligen ond sak. Dock slogs de synnerligen väl för en synnerligen ond sak. Om man roar sig med att gå igenom operationerna som utfördes 1939-1945 noterar man utan någon vidare djupläsning att tyskarna konstant slogs bättre än sina fiender. Inte bara när de var på offensiven utan även under krigets andra halva när de ohjälpligen var tillbakapressade och inte längre hade någon egentlig chans att vinna. Om detta råder det ingen egentlig historisk debatt. Och här blir det komplicerat för vi tycker inte om sånt här. Instinktivt vill vi att de som kämpar för den goda saken även skall vara de som strider bäst, den stilige riddaren på den vita hästen. Nu var så inte fallet under det andra världskriget. Tvärtom lyckades de som slogs för den sämsta möjliga saken vara de som slogs bäst för den. Och om vi vill göra det riktigt komplicerat kan vi börja diskutera Waffen-SS som var än mer extrema ur denna (och alla andra) synvinkel. De utgjordes av en mustig blandning av elitsoldater och fullkomliga bebisätare. Men det är här det är bra att kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Att tyskarna slogs bra betyder inte att deras sak inte var dålig, och att deras sak var dålig gör inte att de inte slogs bra.

Inom politiken kan detta likaledes vara nyttigt. Om någon tycker annorlunda än du betyder inte det att de är onda eller ens korkade. Den store (Store) Göran Persson uttryckte det som så att alla som är engagerade i svensk politik förmodligen är det för att de på något sätt vill göra vårt land bättre, sen kan man ha olika åsikter hur detta bör göras. Och det är verkligen en bra poäng. Sverigedemokraterna är inte onda, de vill säkert göra landet bättre. Sedan gör detta dem varken kompetenta eller deras partiprogram till mindre av en pajaskonstruktion. Men det är en annan femma. Ett exempel på hur det kan gå när det blir lite för hett inom politiken är givetvis den stackars kongressledamot i USA som blev skjuten häromdagen.  Nu kanske det är att ta ut saker och ting i förskott men om det visar sig att hon blev skjuten för att hon var en demokrat som dessutom hade skrivit på Obamas sjukvårdsreform är det inte förvånande. Det politiska tonfallet i USA har varit gällt och skrikit ända sedan Obama tillträde i det vita huset. Om retoriken kretsar kring att han är ond är det beklagligt. Om den dessutom luftas i ett land med ganska liberala vapenlagar (som tillråga på allt är inskrivna i grundlagen för att allmogen skall kunna avpollettera despotiska regimer) är det bara en tidsfråga innan någon förvirrad pajas börjar skjuta omkring sig. Här hade det varit bra att ha två tankar i huvudet samtidigt.

Men det finns fall när detta inte fungerar. Dessa är främst på det personliga planet. Ty vi tycker i regel att våra liv och gärningar är så förbålt viktiga att vi har svårt att tänka något annat än en tanke åt gången. Ett exempel på när det blir svårt är alla dessa tjejkompisar som dräller omkring i min vardag. Om man som jag är en kärleks/ömhetstörstande ung man som präglas av diverse neuroser och vanföreställningar blir det lätt lite komplicerat. Ty eftersom det tycks omöjligt att finna någon som går att beteckna som intressant faller det sig väldigt naturligt att börja titta lite snett på de damer i ens egen ålder som man faktiskt redan tycker mycket om. ”Vore inte det en bra idé och är hon kär i mig och är jag kär i henne och hon är ju söt/rolig/intelligent men det vore en dum idé och skulle inte vi passa rätt bra ihop trotsallt och vi är alla så ensamma och det skulle bara sabba allt och det är kanske en bra idé och hon tycker ju uppenbart om mig och det kanske är någonting mer än så och det är väl klart som fan att hon inte tycker om mig egentligen och-och-och”. Och då fungerar inte de två deviserna. Det går inte att föra tanken ”vi borde vara ihop” och ”vi borde vara vänner” samtidigt. Likaledes går det inte att välja båda hötapparna. Då kommer man till slutsatsen att det är komplicerat men kan inte reda ut hur man ska göra för att det inte ska vara det. Då tar man en kalldusch och går och skjuter ihjäl någonting på xbox:en tillsammans med någon av sina manliga vänner. Så har man löst det.

Och nej, jag gjorde inte just ett blogginlägg där jag indirekt jämförde mina tjejkompisar med Waffen-SS soldater. Det tycker jag inte är rättvist… nej då.

Annonser
One Comment leave one →
  1. En allegorisk dito permalink
    11 januari, 2011 09:51

    Ett fantastiskt inlägg på min ära. Som du säkert förstår trodde jag till en början att detta skulle bli ett av dessa miljoner raljerande om Deutchland och dess tvetydiga politik och kompetenta soldater. Döm till min förvåning i slutdelen när du kom in på ett alltför sällan, mellan oss, diskuterat ämne, ett ämne som jag dock har goda minnen av brukade dyka upp i sherryångorna runt 0030.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: