Skip to content

You Know What Else I Love?

10 januari, 2011

Jag har kommit på att jag gnäller mycket på den här bloggen. Det passar förvisso min både bittra och gnälliga karaktär men likväl känns det på sin plats att skriva ett inlägg om sådant jag faktiskt tycker om.

Ingrid-Marie Äpplen: De är jättegoda. Syrliga och söta, saftiga och röda. Dessutom kan man få flera kilo för en spottstyver på Willys.

Gimme Shelter: Det finns ingen annan låt som jag frivilligt lyssnat på så mycket som den här. Vansinnet började när jag var sexton och såg Casino första gången. Där finns en scen när en bil sprängs och man hör Merry Claytons röst spricka i soundtracket. Där började det. Sedan dess har jag lyssnat på den på gymnasiet, i lumpen, på universitet, på Cuba, i Asien, när jag varit glad, när jag varit ledsen och har fortfarande inte tröttnat. Låtens hotfulla men vackra toner om samhällelig apokalyps väcker så mycket minnen och rysningar att jag inte riktigt kan släppa den.

Europa: Det finns någonting som är så tilltalande med denna gamla, visa, ärrade kontinent. Minnen och monument står som spön i backen, gången sorg och heroism. Att vara i Europa är att andas historiens damm och se någon liten ljusglimt av framtiden. Ty vi Européer har skärpt oss. Vi är de enda som verkligen lärt oss av vår historia. I varje fall ibland.

Fanny och Alexander: Världens bästa film. Punkt slut. Om man måste sätta poäng på den enligt en tiogradig skala är det en självklar elva. Kombinationen av några av de bästa skådespelare Sverige krystat fram tillsammans med en Bergman som inte befinner sig i den värsta Vargtimman- ångesten går inte att slå. Ett tecken på detta är att jag sett femtimmarsversionen minst tio gånger och fortfarande finner nya saker att glädjas åt.

Hedengrens Bokhandel: Svenska bokhandlar har en tendens att ha sortiment som till 80% består av inslagspapper och suddgummin med jordgubbssmak. Så är icke fallet med Hedengrens. Sortimentet är tvärtom grandiost och personalen trevlig. Jag går alltid in med svepskälet ”bara titta”. Två timmar senare kommer jag ut, tusen kronor fattigare och tvåtusen sidor rikare.

Vissa ord: Vissa ord är så lysande att man önskar att man fick använda dem oftare. Lungpest är ett sådant, man förstår att sjukdomstillståndet är allvarligt. Skörlevnad är ett annat då det innefattar så mycket som gör livet roligt men trots detta bör uttalas med ett visst förakt. Pompös är ytterligare ett, särskilt när det kombineras med pösmunk. Det är ju nästan onomatopoetiskt. Slutligen Marschbataljon som bör skrikas med gäll stämma som ett hot för att det skall bli riktigt bra.

Peter Englunds litterära gärning (PELG): Jag upptäckte karln förra hösten, sen som alltid. Men det var bra att läsa så brillianta böcker just då. Det finns så mycket humanism, humor och sorg i böckerna att de är dels omöjliga att lägga ifrån sig och dels omöjliga att inte läsa om (har nu läst Ofredsår fyra gånger på ett år).

Vissa delar av vissa låtar (VDAVL): Jag har en tendens att haka upp mig på vissa små stycken av låtar. Några exempel:

Leonard Cohen: ”And I’ll dance with you in Vienna, I’ll be wearing a rivers disguise”.

Eminem: ”Cos’ I’m raising the bar, I shoot for the moon but I’m too busy gazing at stars, I feel amazing enough”.

Nick Cave: ”Like a ragged stranger he died upon the cross, and might I say it seems so fitting, in his way he was a carpenter by trade, or at least that’s what I’m told”.

Iron Maiden: ”On a foreign field he lay, lonely soldier unknown grave, on his dying words he prayed, tell the world of Passchendale”

Bob Dylan: ”Well, God is in His heaven And we all want what’s his But power and greed and corruptible seed Seem to be all that there is”

Navid Modiri: ”Måsarna är galna, hackar ögon som onda gamar, de hemlösa står tysta- i ett eget hörn och kramas. Jag saknar min mamma och undrar om hon lever, Hisingen är bortsprängd så jag tror inte hon gör det”

Att läsa om Tysklands historia (ALOTH): Tysklands historia har ungefär samma dramaturgiska bana som en biopic. Ta Walk the line som exempel. Först går det dåligt (trettioåriga kriget), sen går det bra (Preussen växer till sig), sen går det jättedåligt (början av Napoleonkrigen), sen går det jättebra (enandet), sen går det jätte, jättedåligt (1914-1945) och sist går det jätte, jättebra (1949-nutid). Detta borgar för intressantare läsning än många andra nationers. T.ex. USA:s historia (en romantisk komedi: allt går bra, inga egentliga konflikter utan bara oviktiga problem som görs till ofantligt viktiga dito), Rysslands (en skräckfilm: mörkt, fruktansvärt och påfallande dåligt skrivet), Vietnams (Krigsfilm: eftersom det aldrig finns scener av lugn blir man avtrubbad av alla heroiska krigsscener och tröttnar) eller Frankrikes (Nya vågen drama: man ser filmen något pliktskyldigt, vet att det ”ska vara bra” men förstår inte storheten)

Tontas: Trevliga varelser.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. En allegorisk dito permalink
  10 januari, 2011 09:48

  Ryssland som skräckfilm. Tänk om du liksom den övriga historieintillegentian kunde inse att Sovjet bara är ett frö och inte axet. Språkligt målande och underhållande med ett uns av självmedveten dryghet. Låt småputtra i 2 timmar. Serveras med en dekanterad Ricasoli.

 2. Per permalink
  10 januari, 2011 15:03

  Mysläsning som vanligt. Se bara till att jag har ett inlägg att läsa till middag.

 3. Isungen permalink
  10 januari, 2011 22:42

  Fortsätt fortsätt helt enkelt.

  Apropå fina textrader. En gammal goding med många vackert sorgsna sådana, ”Ballad in plain D”. Look it up! (igen)


  fuckin’ episkt.

 4. En satikens klösekatta permalink
  11 januari, 2011 21:59

  Ingrid-Marie är inte goda. Hatten av för Golden Delicious

 5. En satikens klösekatta permalink
  11 januari, 2011 22:01

  Hedengrens är något vi fruntimmer är tacksamma för. Där kan vi lämna våra pojkvänner och få shoppa i resten av Sturegallerian i lugn och ro.

 6. 24 januari, 2011 12:22

  Jaaaaaaaaaaaaaaaa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: