Skip to content

Överskattade filmer

17 januari, 2011

(Med ”överskattad” menas inte ”dåligt”. Få om några av nedanstående filmer är dåliga, de är bara inte mer än mediokra sina många fans till trots.)

Star Wars har jag aldrig begripit mig på. Om man frågar någon som tycker om filmserien ifråga vad som är bra med den svarar de undantagslöst med att peka på den andra av de tre gamla filmerna (samt ignorera de tre nya). Men även om The Empire Strikes Back är hyfsad är den knappast tillräckligt bra för att lyfta en medioker filmserie till kultstatus. Skådespeleriet har aldrig varit bra i Star Wars och inte manuset heller. Överspänd (”operatisk”) dialog varvas med Mark Hamils gnälliga uppenbarelser och bristfälliga scenbegåvning. Specialeffekterna har inte åldrats med behag och ett problem är att de enda karaktärer som väcker någon form av vagt intresse är ondingarna (dvs. Doktor Darth och kejsaren). Dessutom är det så mycket som inte går ihop. T.ex. varför är imperiet ont? Visst, visst de spränger någon planet eller två men dessa gjorde för tusan uppror och förklarade krig mot imperiet. Om man ser det från andra sidan kan man däremot notera att imperiet ger sina medborgare relativt hög grad av regional autonomi samt framstående teknologi så länge de betalar sina skatter (nej, detta säger inte emot mina resonemang om kommunismen och nazismen då de fanns i verkligheten). Sedan har vi givetvis frågan hur lurviga bumbibjörnar bestyckade med stenslungor tillika gullighet kan besegra förmenta elitsoldater som tydligen haft kapaciteten att erövra och hålla en hel galax. Se Star Wars på Svenska istället.

Det är dumt att säga att ”boken var mycket bättre än filmen” (”då ska du höra dansbandsversionen”) men när det gäller Sagan om Ringen går det inte att göra annat. Jag förstår varför de bestämde sig för att göra en krigsfilm av det hela. Betänk vad det kostade att producera de tre filmerna och då förstår man raskt varför manusförfattare et al kände att de ville vara lite publikfriande. Men det får finnas gränser. En trogen tolkning av Tolkien skulle förmodligen vara en märklig hybrid av Koyaanisqatsi och Beowulf. Andra filmen domineras däremot av slaget vid Helms klyfta, något som upptar kanske 15 sidor av den andra boken. Det hade varit acceptabelt om det inte vore för det faktum att det aldrig är spännande. För det första vet publiken att en tredje film kommer vilket innebär, enligt Hollywoods idiotlogik, att försvarliga mängder av huvudpersonerna måste överleva. Detta innebär att de aldrig är i egentlig fara och att det därmed inte blir spännande. För det andra har vi det som faran utgörs av. Det är i både första och andra filmen Uruk-Hai som framställs som livsfarliga, halvt industrialiserade, komptenta, talrika, välbeväpnade och monstruösa. Sedan blir de dräpta en masse av Orlando Bloom. Ingen varelse som blivit dödad av Orlando Bloom går att ta på allvar.

Ett annat exempel på just böcker som inte blivit fullt så lysande filmer är Narnia-filmerna. När jag var liten brukade min mor läsa dessa genommysiga, genomkristna bibliska allegorier för mig. Det var en magisk, trevlig värld som målades upp av Lewis. I den fanns Ondskan men de äppelkäcka hjältarna fixade alltid biffen och mycket av böckerna (liksom Sagan om Ringen) upptogs av resande och kamp mot frestelser. I filmerna bestämmer sig lata/fega manusförfattare/regissörer för att göra det hela till en barnversion av 300. Heroiska krigsscener avlöser varandra och krigandet och dräpandet upptar helst halva filmen (se: Prince Caspian). Ett problem här är att detta låter sig nästan göras i Ringen filmerna eftersom det i Tolkiens värld åtminstone finns varelser som skulle kunna utmålas som hot (sedan dyker Orlando upp) i form av Orcher, Drakar och Balroger. I C.S. Lewis värld finns talande bävrar som dricker te, fauner, satyrer och en och annan varg. Det är svårt att se hur någon annan än norrländska jägare skulle kunna uppfatta dylika kreatur som ett problem.

Många andra filmer är grovt överskattade t.ex. Inception (inte så smart som den tror, på tok för mycket action, Nolan kan bättre) och Avatar (förbaskad blandning mellan Pocahontas och Iraqkriget, Cameron kan inte bättre) men alla dessa filmer lider av två gemensamma problem. Det första är att de inte är spännande. Hjältarna är inte mänskliga utan snarare herkulianska halvgudar som går likt liar genom det vete som är lede fi. Därmed utgör fienderna inga egentliga hot och därmed blir det inte spännande. Det andra är att samtliga hoppas på att publiken skall vara så förbaskat korkad att den inte märker att det saknas ett manus bakom effektfyrverkerierna. Specialeffekter tycks allt mer bli en krycka som undermåliga filmer kan stödja sig på och det är ett problem. Om man skall ge de gamla Star Wars filmerna någonting så är det att effekterna ”finns”. De ser förjävliga ut idag men vi ser åtminstone att de har en fysisk existens. Moderna specialeffekter däremot är alltid imponerande men aldrig övertygande. Det finns nog ingen film där man inte klart och tydligt ser vad som är animerat och vad som inte är det. Och då drabbas man av insikten att huvudpersonerna bara står och hoppar runt framför en grön skärm vilket återigen leder till att det inte blir engagerande.

Jag kräver inte att alla filmer ska vara Persona (två brillianta skådespelerskor, ett brilliant manus och en ångestskälvande Bergman) men någon gång vore det kul att se en storfilm som a) har ett manus b) inte har samma ansvarsfulla inställning till specialeffekter som en knarkare har till heroin.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Chief of nick permalink
    18 januari, 2011 10:31

    Du borde titta lite närmare på ”In treatment”. Inte mer än ett rum och två konversationspartner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: