Skip to content

Kända och mindre kända personer som man måste älska

3 februari, 2011

Denna lista bär drag som liknar den kallad ”you know what else I love”. Dvs. en insikt infann sig att jag gnäller för mycket på folk och fä och därav vill ge bloggen mer positiv klang. Sålunda: denna lista består av kändisar och halvkändisar i det offentliga rummet som jag tycker är värda att premieras.

Göran Persson: Gud ja. För det första har han nästan samma namn som Erik XIV:s ondskefulle rådgivare. För det andra går det inte att inte älska den här karln. Hans retorik är och var briljant, lugn och mysig som en konjakskupa satt han och lyssnade på sina meningsmotståndare med bekymrad min och med glasögonskalmen i mungipan. Därefter kom alltid ett förintande svar (t.ex. till Bo Lundgren: ”men Bosse, nu sitter du faktiskt här och ljuger”). Hans fysionomi var välfärdsstaten personifierad. Stor, trygg och svensk. Det finns en vansinnigt rolig bild när han står jämte ett par europeiska ledare. De två förvekligade sydlänningarna står likt krumböjda dvärgar och ser ängsliga ut. Bredvid står Göran Persson, reslig och glad, skrattandes mot kameran och visar upp sina ariska kvalitéer. Dessutom gillade jag hans politik.

Cecilia Udden: För den obildade människa som inte vet är hon P1:s mellanösternkorrespondent. För det första är hon en mycket bra sådan. Hon återfanns i veckan i tårgasmolnen i Kairo hostandes och med skottlossning i bakgrunden kyligt rapporterandes om vad som skedde i Egypten. Hon är den där typen av korrespondent som har pannben nog att ställa spetsiga frågor om mänskliga rättigheter till Syriens inrikesminister utan att oroa sig över att karln ifråga är den som har som jobb att se till att just mänskliga rättigheter förblir usla. Men det är det första. Det andra är det viktigaste. Ty att höra hennes reportage är som att läsa Tusen och natt. När hon är färdig med att skildra israeliska stridsvagnar som kör över dagisbarn låter hon alltid mannen på gatan uttala sig i frågan. Mannen på gatan i mellanöstern i hennes reportage är alltid Tehandlaren Mehmed, Mattmånglaren Omar, Kamelkrämaren Ali och Hassan Lögnaren.

Bruce Willis: Fuckin’ A man. Är det en person som alltid kan liva upp en segdragen actionfilm är det Bruce. Om jag någonsin blir internationell superskurk (vilket framstår som troligt) kommer jag se till att alla mina illvilliga planer tar Bruce Willis Faktorn med i ekvationen. Det är så återkommande att en skurk/terrorist/krigsförbrytare/onding har den mest utsökt planerade plan i aktion, allt går som smort, planens mål ser ut att bli uppfyllt, etcetera. Men vad de inte räknade med var Bruce Willis Faktorn. Detta oavsett om planen inbegrepp storskalig terrorism, småskaliga rån, internationella komplotter eller hustrumisshandel. Bruce Willis Faktorn måste man helt enkelt räkna med. För annars kommer han dyka upp, säga något coolt och utplåna ondskan.

Jon Stewart: Förmodligen USA:s bäste komiker. Inte för att han är mycket roligare än alla andra utan för att han är mer aktuell. Han brukar glad i hågen ge sig på alla från höger till vänster i sin fejkade nyhetsshow. Men främst de på högerkanten. Detta dels då Stewart själv är vänster men dels även på grund av att högern i USA är så absurd vilket ofta och gärna påvisas i the Daily Show. T.ex. när FOX ville påvisa att ”Moskén vid Ground Zero” hade kopplingar till Al Qaida. Stewart visade raskt att FOX hade långt starkare kopplingar till terrororganisationen ifråga. Sedan har vi givetvis exemplet när hovnarren Glenn Beck höll sin stora manifestation ”Restoring Honor” varpå Stewart höll ett liknande evenemang någon månad senare vid namn ”Rally to Restore Sanity and/or Fear” som fick fler deltagare.

Gudrun Schyman: Hon är eventuellt galen. Men det är lite strunt samma. Innan förra EU-valet satt hon i en studio tillsammans med en orc från SD och en teknokrat från PP. Tanken var att de mindre partierna skulle få komma till tals. Så blev det inte. Gudrun Schyman fick komma till tals. Hennes diskussioner med andra politiker och i synnerhet Sverigedemokratiska dito är alltid underhållande då hon aldrig ger sken av att känna något annat än upphöjt förakt för sin meningsmotståndare. Faktum är att hon Göran Persson och Carl Bildt borde skapa ett eget parti. Politiken i detta parti skulle nog bli synnerligen schizofren. Men betänk debatterna när de tre språkrören sitter och vräker sig i någon studio och slänger i väg verbala våldshandlingar mot de kamrersgrå representanterna för de övriga partierna.

Max Hastings: (Eftersom jag redan friat till Peter Englund på den här bloggen) En av de bästa populärhistorikerna jag vet. Han uppvisar alltid ett rejält mått av humanism (förutom när det gäller japaner) och medkänsla för de han skriver om. När han dömer är detta alltid utifrån längre resonemang och aldrig på det machosätt som ibland återfinns hos krigshistoriker. Dessutom är han britt på det där härligt tedrickande/kolonialväldesartade sättet.

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Grå Riddare permalink
  4 februari, 2011 00:28

  Där har du fel, Göran Persson uppvisar drag som är vanliga hos nordösteuropeiska folk med finsk-ugriskt ursprung, alltså inte ariska.

  Sen är han ju för övrigt ett typiskt exempel på en så kallad sosseadel, man kan ju tänka sig att han har det bra där ute på godset nu. Lever ju verkligen som han lär. Han ägnar säkert den ”lilla människan” många tankar, och dessutom får han ju uppleva klassamhället som han så gärna pratade om.

  Tacka vet jag Ingvar Karlsson, han må va sosse men den karln hade man ju iaf respekt för.

  • 4 februari, 2011 10:30

   Rasbiologin överlämnar jag med varm hand till dig.

   Däremot förstår jag mig inte på villfarelsen vi har i Sverige att våra folkvalda inte får ha en bra lön. Jag tycker personligen att de är väl värda det med tanke på de krav och det ansvar som det innebär att sitta i Sveriges lagstiftande församling.

 2. Grå Riddare permalink
  4 februari, 2011 12:04

  Tycker bara det är lite magstarkt när han förde en politik där exempelvis ensamma pensionärer inte kunde bo kvar i sina hus där de bott i större delen av sina liv på grund av att de skulle skattas till förbannelse (fastighetsskatt/förmögenhetsskatt). Har självklart inget emot att folk med mycke ansvar/hög utbildning/riskfyllda jobb osv har mer betalt än andra men nån måtta får det ju va.

  Sen höll jag ju på att glömma den gode Gudrun Schylock, det är väll bara en tidsfråga innan hon kräver ett skålpund kött från alla svenska män som en avbetalning på nån slags kollektiv skuld.

  • 4 februari, 2011 13:04

   Jo det är magstarkt. Samtidigt har jag fått något av intrycket att GP gjorde en hel del förändringar av välfärdssverige som helt enkelt behövde göras av nationalekonomiska skäl. Ang. löner är vi m.a.o. överrens. Jag förstår bara inte riktigt vad det där kommer ifrån. Lyssnar man på ringp1 är det alltid ett satans gnäll över att politiker får för mycket pengar (en internationell jämförelse gör gällande att så inte är fallet).

   Gällande GP och GS är de förvisso främst med på listan för att de är såna karaktärer, inte för förd politik.

 3. Grå Riddare permalink
  4 februari, 2011 15:05

  Trodde nationalekonomi var en låtsasvetenskap som mest bestod av hittepå.

  Anledningen till att folk klagar på politikers löner har väll kanske att göra med att det faktiskt är skattebetalarna som finansierar deras löner. Därav kan man ju förstå folks gnäll ang löner om de anser att en politiker inte gör ett bra jobb, precis som en chef kan klaga på sina anställda om han anser att de inte gör sitt jobb. Skillnaden är väll dock att politikerna tjänar mer än de flesta av oss små människor.

  Var ju det som hände för ett antal år sedan, folk var missnöjda med din idol Görans politik och röstade därför borgerligt i valet (tack gode Gud för det efter 12 års mörker).

  Sen sticker det nog lite extra i folks ögon under ekonomiskt ansträngda tider då politikerna predikar ekonomiska återhållsamhet och sparpaket på sparpaket samtidigt som deras löner inte tycks inbegripas i denna återhållsamhet.

  Att utländska politiker tjänar mer än våra tycker jag inte har någon relevans i sammanhanget, vill de länderna betala höga löner till sina politiker får väll de göra det. Det betyder inte att vi också måste göra det.

  • 5 februari, 2011 00:58

   Som vetenskap är det liksom statsvetenskap säkert hokuspokus. Dock vill jag minnas att Sverige länge hade en ganska osund finanspolitik som bl.a. GP styrde upp.

   Jo, men skillnaden mellan oss och dem är att de har ett yrke som medför ganska omfattande ansvar och där man har jour 24/7 så länge man sitter i riksdagen. Därtill skulle det se lite konstigt ut om politiker var tvugna att ha extrajobb för att de har för låga löner. I mina ögon framstår det som rimligt att ge dem bra lön då detta innebär att mer eller mindre vem som helst kan syssla med politik då det inte finns något krav på att man skall ha en lättillgänglig förmögenhet att livnära sig på under sin mångåriga gärning. Vissa länder har exprimenterat med att inte ge parlamentariker någon ersättning ö.h.t. för att se till att folk inte blir politiker av monetära skäl. Detta har medfört att det bara är de extremt rika som har råd att pyssla med politik.

   Jag förstår absolut ditt argument kring att folk gnäller ifall politiker gör ett dåligt jobb. Dock ser jag inte detta som ett problem i Sverige då våra politiker regelmässigt är kompetena och ej heller korrupta.

   Sen är det i sig märkligt att tala i ”vi/dom” termer då en av poängerna med en demokrati är att vem som helst tråkigt nog kan bli folkvald och vara med i den lagstiftande församlingen/regeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: