Skip to content

1914-1989: Å andra sidan

23 maj, 2011

(Del 2 av 3)

Århundradet går att sammanfatta med siffror. 16,000,000 (Det första världskriget) 60,000,000-80,000,000 (Det andra världskriget) varav 5,200,000-6,400,000 (Förintelsen) och 25,000,000-27,000,000 (Hitlers krig i Sovjetunionen) 1,000,000-2,000,000 (Armeniska Folkmordet), 10,000,000-20,000,000 (Stalins härjningar) varav 5,000,000-7,000,000 (Holodomor), 30,000,000-80,000,000 (Maos Framfart), 20,000,000 (krigen under det kalla kriget) varav 2,000,000-4,000,000 (Vietnamkriget), ca: 10,000,000 (Leopold II:s vanstyre av Belgiska Kongo), 1,500,000-3,000,000 (Pol Pots regeringstid) .

Etcetera.

Ovannämnda siffror är inexakta. Detta är inte bara p.g.a. att jag tagit dem ur mitt minne utan även för att massdöden har varit så omfattande att slakten övergått allt vad förstånd och räkneförmåga heter bland de arma historiker som ska göra bokslut efter 1900-talets katastrofer. Om man t.ex. läser lite kring antalet döda p.g.a. Japans överfall på Kina under slutet av 1930-talet kan man hitta siffror mellan 10,000,000 och 50,000,000. Felmarginalen är med andra ord stor. Dock innebär varje liten siffra ett människoliv som i förtid tog slut.

Orsaken till att siffrorna någonsin kunnat bli så höga är att framstegen vad beträffar teknologi i världen förvisso gav oss industrialiserad vaccintillverkning osv. men även människan kapaciteten att mörda sin nästa på ett sätt som tidigare generationer aldrig skulle kunna drömma om. Inget annat århundrade kan uppvisa bedriften att skapa fabriker vars produktionsmål är dödandet av människor på samma sätt som de som skapades av nazisterna. Blotta tanken att faktiskt utplåna hela grupper i samhället föresvävade möjligtvis tidigare århundradens makthavare men var ytterligt svårt att omsätta i praktiken.

Annorlunda blev det under 1900-talet. Taggtråden hade uppfunnits under mildare tider för att stängsla in boskap men kom under detta århundrade främst att användas mot människor. Från Treblinka till Kolyma, från S-21 till Lao-gai.

I få om något annat århundrade har krigen varit så brutala och folkmorden så många. Ett problem här är att samtliga ideologier gjorde sig skyldiga till förbrytelser och övergrepp av en dignitet som saknar motstycke i tidigare sekler. Ingen kommer undan.

Nazisterna brott är givetvis de mest dokumenterade. De omfamnade en egenartad blandning av reaktionärt barbari och modern teknologi. T.ex. var en anledning till att västra Ryssland behövde avfolkas (30,000,000 slaver planerade man att ha ihjäl) att Berlin fann det nödvändigt att upprätta storjordbruk och feodalvälden i öst efter kriget. Detta område skulle givetvis vara judenrein. Denna primitiva bonderomantik skulle sjösättas med hjälp av krig samt folkmord och både processerna var i högsta grad industrialiserade.

Kommunisterna (som mellan Mao och Stalin tog livet av sisådär 40,000,000-100,000,000 människor) var inte fullt så raffinerade i sitt mördande. Där Hitler använde gas och industrier använde sig hans röda, totalitära kollegor av svält och tortyr. Syftet var inte här att utplåna raser utan klasser vilket ledde till långt fler potentiella offer, om än färre garanterade offer. Därtill bör tilläggas att då bödlar såsom t.ex. Himmler tycks ha varit medvetna om det groteska i sin gärning verkar detta sällan ha föresvävat de kommunistiska motsvarigheter. Här skulle en vacker kaka bakas i form av ett befriat proletariat och då kunde man var tvungen att krossa en väldig massa ägg.

Demokratierna har inte var lika monstruösa i sina förbrytelser. Faktum är att de ser ganska anspråkslösa ut om man jämför dem med de totalitära alternativen. Likväl skulle troligen brandbombsmördandet av 600,000 tyska civilister eller konsekvenserana av det djupt orättfärdiga kriget i Vietnam fått fler ögonbryn att höjas om de skett under ett ljusare århundrade. Därtill bör påpekas att demokratier under 1900-talet gjort sig skyldiga till få eller inga folkmord, det har varit det totalitära samhällets signum. Demokratier har istället begått sina försyndelser vid fall av krig.

Ty krigen har varit många och vederstyggliga under 1900-talet. Tidigare konflikter var förvisso blodiga men saknade samtidigt den grad av teknologi som krävs för att döda miljontals människor under några få år. Under 1900-talet var dylika konflikter något av vardagsmat. Till och med de ”små” konflikterna under Kalla Kriget hade en tendens att kräva dödsoffer av en dignitet som var större än tidigare seklers storkrig (jag tänker här främst på Koreakriget).

Därtill har civilister hamnat i kläm i en allt högre omfattning än tidigare. På 1800-talet fanns det i Europa en slags ambition om korta men våldsamma krig som främst skulle drabba de soldater som i ordnade led lät sig nedslaktas på någon avgränsad våräng. Under 1900-talet har våldet inte bara drabbat utan även riktats mot civila. Under Europas andra stora krig var den överväldigande majoriteten av offren just civilister som därtill dödades med vett och vilja av fienden. Under senare år har förvisso vi Européer lugnat ner oss och därtill har de mellanstatliga krigen blivit allt mer sällsynta. Det är för att krigsskådeplatserna förflyttats till tredje världen där de istället börjat handla om allt brutalare inbördeskrig där civilister i allmänhet och kvinnor i synnerhet drabbats (våldtäkt har blivit ett allt vanligare vapen i dessa moderna krig).

Anledningen till att dessa konflikter får fortgå är helt enkelt för att vi inte bryr oss. Pol Pot kunde härja fritt i godan ro med uppbackning av både Kina och därmed indirekt av USA utan att någon gjorde någonting åt saken. Det var först när det auktoritära Vietnam tröttnade på Röda Khmerernas förbrytelser vid Vietnams gränser som Pol Pots folkmord avbröts.Vietnams intervention var därtill av ren egennytta och inte p.g.a. någon större oro för Demokratiska Kampucheas befolkning.

Detta att vi inte bryr oss går även att applicera på de resterande delarna av dödens treenighet dvs. pest och svält. Då vi i väst förvisso bekämpat ett otal sjukdomar med framgång gäller detta bara oss, och vi utgör en mycket anspråkslös del av världen. I Afrika och Asien har t.ex. både Malaria och AIDS fått slå med sina liar utan att några effektiva ansatser gjorts för att hejda dessa två faktiska pandemier vilket lett till tiotals miljoner dödsfall. Mediciner finns till viss mån men dessa är a) för dyra för fattiga människor b) skyddade av patentlagstiftningar som gör att billigare alternativ inte kan framställas i tredje världen. Svälten har därtill varit ett påtagligt faktum under hela århundradet. Utöver de av människor framkallade svälterna finns även de mer ”naturliga”. När detta skrivs beräknas det att strax under en miljard människor i världen lider av en eller annan form av svält eller extrem undernäring.

Slutligen har hela 1900-talet präglats av ett avståndstagande från upplysningen. Nazisterna ville uttryckligen förgöra upplysningstanken, kommunisterna var barn av upplysningen men gjorde i praktiken om sin tänkt förnuftsbaserade ideologi till en nipprig religion, slutligen har den religiösa fundamentalismen kommit tillbaka med kraft i hela världen. Från USA till Iran, från Israel till Linköping.

Sammanfattningsvis har 1900-talet präglats av fanatism, mord, brutalitet och människans grymhet mot sin nästa.

Sett ur detta perspektiv var det ett mycket mörkt århundrade.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: