Skip to content

Saker som jag tycker är underskattade

27 september, 2011

Att bajsa: Detta är någonting som mina kvinnliga läsare inte kan förstå sig på. Skälet till detta är att ni inte bajsar (det gör ni inte ni avger små rosa, hallondoftande moln). Men för oss karlar är bajsandet en konst, det som gör morgonen uthärdlig och det som gör att undertecknad någonsin har tid att läsa. Allt jag kan om t.ex. Vietnamkriget har jag lärt mig på muggen.

Göran Hägglund: Jag är nu inte Kristdemokrat men äras skall de som äras bör. Ni förstår, Göran Hägglund är mer eller mindre som de japanska soldaterna under det andra världskriget. De var första klassens soldater i en tredje klassens armé och likaledes är Hägglund en första klassens partiledare som leder ett tredje klassens parti. För se på KD. De kallar sig för konservativa men vill t.ex. legalisera snus i hela EU-området (snarare en liberal tankegång) och har egentligen tagit bort det mesta av ”krist” i kristdemokraterna. Med andra ord har de hart när ingen politik längre och vad som skiljer dem från de andra borgerliga partierna är tämligen illusoriskt. Hägglund har trots sitt partis icke-politik lyckats hålla KD kvar i riksdagen. Därtill framstår han som en både sympatisk och rolig person.

P1: Det finns få saker som jag är så glad att jag betalar skatt för som Sveriges Radio och särskilt då Program 1. Visst, Odla med P1 är sanslöst tråkigt och både Meny och Stil är punchglansigt dekadenta men försök bortse från just dessa program. Betänk att vi dagligen blir bortskämda med Studio Ett, Människor och tro, Kaliber, Spanarna, God morgon Världen, Konflikt, Medierna, Ekonomiekot Lördag, Filosofiska rummet, Ekots Lördagsintervju, Nordegren i P1, osv. Dessa är bra, folkbildande, grävande, roliga, intressanta och avslöjande program. Jämför gärna detta med de kommersiella kanalernas faiblesse för skitmusik, flams och reklampauser.

Höstens färger och dofter: Eftersom vintern, mörkret och kylan står inför dörren är det lätt att känna sig gnällig. Usch-snart-blir-det-kallt-och-allting-blir-tråkigt-och-jag-måste-fly-landet-tankar uppstår gärna. Men vad man lätt glömmer är hur mycket fint som kommer på hösten. Utanför mitt vardagsrum finns en vacker lind vars löv skiftat från grönt, till gult, till rött. Och snart kommer hela skogar bryta ut i ett veritabelt färgfyrverkeri som man kan gå runt och mysa i under kyliga, klara eftermiddagar. Därtill tillkommer höstens lukter. Lukten av mull, fallna löv och blöt jord. Det är lukter som man minns sen dagis och som i varje fall jag blir lycklig av.

Jag tror att höstens problem är att man alltid minns slaskiga novemberdagar och aldrig klara oktoberdagar.

Grim Fandango: Om man frågar tv-spelsjournalister om vilka spel som är de bästa i historien brukar detta ofta komma på tal. Detta leder till att det går att se som icke-underskattat. Men om man ser till de skrala försäljningssiffrorna inses lätt att så icke är fallet.

I spelet har spelaren rollen som Manny Calavera. Denne herre lider av det beklagliga lytet att han är död. Detta är dock inte ett problem då handlingen utspelar sig i de dödas land (i mexikansk tappning). Manny är en slags researrangör som ska sälja resor till nyligen döda själar. Resornas destination är paradiset. Ju godare hans klinter varit i sina liv, desto snabbare når de fram till sitt färdmål.

Spelet är charmigt, roligt, vackert, förbluffande bra skådespelarmässigt sett, humoristiskt och genuint gripande. Om du, käre läsare, tycker om spel och lik förbannat inte köpte en kopia har du ingen annan än dig själv att skylla ifall du någonsin gnäller över att spel inte är tillräckligt mogna.

Winner Taco: Den godaste glass GB någonsin producerat. Att den inte finns kvar i omlopp är en skam för Sverige och någonting som Glassbolagets ledning borde hamna i ICC för.

Orcs av Stan Nicholls: Böckerna är verkligen inte bra litterärt sätt. Handlingen är både förutsägbar och konventionell. Som 25-åring borde man absolut inte läsa sånt här. Samtidigt, om man som undertecknad ibland får ett ryck och känner för att läsa lite fantasy, är de faktiskt högst läsvärda.

Till böckernas fördelar hör följande: 1) Tillskillnad från många andra alster inom genren består inte prosan av ett evigt adjektivstaplande där författaren tycks utvinna en nästan erotisk njutning av varje litet adverbial 2) Bokens huvudpersoner är alla orcher. Äntligen! Alla normala människor hejar på dem i t.ex. Sagan om Ringen-filmerna (dock kanske inte i böckerna). 3) Fantasy är en genre som inte är direkt känd för sin humor. Orcs är böcker som är roliga.

Snöfall i skenet av en gatlykta: En av de finaste meteorologiska fenomen man kan åskåda. Att vara ute på kvällen i det på vintern becksvarta Sverige och se en gatlyktas sken skära igenom mörkret är fint. Att skåda uppåt mot lyktan och se tunga, långsamma snöflingor dala ner genom ljuset och genom mörkret är fantastiskt. Det kan få undertecknad att stanna i flera minuter, släppa all stress och alla andra åtaganden och bara känna frid.

Botswana: Stora delar av Afrika har efter frigörelsen gått käpprätt åt fanders. Om man någonsin vill läsa om det bokstavliga helvetet på jorden torde det vara bältet Somalia-Eritrea-Sudan-Chad-Centralafrikanska Republiken-Kongo. Här kan man återfinna krig, pest, svält och död. Apokalypsens ryttare grasserar fritt längs den sträckan. Botswana är dock ett land som klarat sig undan allt detta (en bild som kommit att bli stereotyp-synonymt med hela kontinenten). Landet är en liberal demokrati (det är alltså mer fritt än vad t.ex. Israel, Polen, Lettland och Litauen är), staten äger nationens diamantresurser och har även sett till att investera avkastningen i saker såsom utbildning, infrastruktur och sjukvård och inte i luftflottor, attackhelikoptrar och palats.

Tråkigt nog har de en AIDS-epedemi på gång.

Min Flickvän: Oavsett hur mycket jag uppskattar henne (vilket är väldigt, väldigt… väldigt mycket) förblir hon underskattad i förhållande till hur skattad hon borde vara.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: