Skip to content

Lite otippade saker (av deskalerande vikt för världen)

22 december, 2011

(Alt titel: Slasktrattsinlägg)

Kim dog! Det var lite otippat. Jag trodde inte han skulle acceptera något så plebejiskt som döden, eller att han skulle se till att göra en bryggd av bebisar som skulle ge honom Evigt Liv. Det är fler än jag som verkar ha blivit förvånade. Kina grumsar, Sydkorea har satt sin armé i högsta beredskap och amerikanerna är oroliga. Alla undrar de vad den lille tjockisen Kim III ska ta sig till. En a-bomb på Tokyo kanske? För att få en bra start så att säga.

Samtidigt känns det som om Kim II kanske var något av en äldre tids diktator. Jag kallade ju honom Bondskurk (karln hade trots allt/för bövelen laservapen, det om något borde väl fått honom att platsa för en strid mot 007) men frågan är om han inte skulle känt sig mer hemma som någon form av 1700-talsdespot än som en regeringschef under 2000-talet. Ibland framstår det som att den moderne diktatorn ska ha en dyr kostym, olja och ambitioner om intern stabilitet (betänk de kinesiska teknokraterna). Kim kändes lite grann som en dinosaurie, en förvirrad anakronism som strövade runt i modern tid.

En annan lite otippad sak är att vi är fortsatt oroliga för vad Iran ska ta sig till med sin förmodade kärnvapen. Eller snarare är det otippat att vi inte tänker mer på Pakistan. Jag vet att jag tjatar men den staten är i sönderfall (de västra delarna har träffande beskrivits som ”vilda västern”), är befolkad av illiterata fundamentalister, har kärnvapen tillika en historia av expansiva fälttåg mot Bangladesh och Indien samt en säkerhetstjänst som hyser ett på sin höjd lojt intresse för vad regimen säger att den ska göra.

Men det är Iran som är läskigt, förståss.

En annan otippad sak är att mitt favoritparti inom politiken, de amerikanska republikanerna, fortfarande inte kan enas om någon lämplig presidentkandidat. Tråkigt nog har pizzamogulen Herman Cain, byfånen Rick Perry och överkamningen Donald Trump alla fallit bort/i lä. Newt Gingrich kommer och går (vaddå ”Newt”, förresten!?), Ron Paul hoppar upp som gubben i lådan och samtidigt vet alla att det i slutändan kommer vara Mitt Romney som kommer tävla med Obama om makten (vaddå ”Mitt”, förresten!?).

Sen var det givetvis otippat att kärnkraftsdebatten kom och gick efter Fukushimadebaclet. Det var ju en liten stund där under början av våren när de gröna över hela världen (skadeglatt) kunde säga ”vad var det vi sa”, Tyskland kom fram till att de nog skulle avveckla kärnkraften helt och atomenergi på allvar debatterades i Sverige för första gången sedan 1980-talet. Men sedan kom väl resten av detta eländiga nyhetsår i vägen, uppmärksamhet riktades åt annat håll och debatten rann ut i sanden- Libyens sand för att vara specifik.

Otippat var även att Julian Assange så hårdnackat kämpat mot att bli utlämnad till Sverige (ett av de mest demokratiska och rättsäkra länderna i världen). Julian är ju knappast korkad och han måste väl ändå insett att hans sega motstånd mot att bemöta det svenska rättssystemet skulle komma att ses av en hel värld som ett medgivande av att han mycket riktigt våldtog de där kvinnorna. Tråkigt nog för Wikileaks innebär detta att deras Sak undermineras p.g.a. deras plattnacke till grundare.

I svensk politik är det otippade nog att Reinfeldt gjort så lite väsen av sig under året. Jag trodde han skulle ta chansen att utforma någon form av ideologi för De Nya Moderaterna som kunde sägas vara deras egen. Särskilt som oppositionen saboterade så mycket för honom under våren. Sen infann sig förvisso den tråkiga situationen under sommaren att Fredrik (via Håkan) kom att sakna opposition, så det kanske inte var så otippat i alla fall.

I Norge var det däremot mycket otippat att någon (överhuvudtaget) tyckte att Anders Behring Breiviks mentala hälsa behövde utvärderas för att se om han var sinnesjuk eller ej. Hans handlingar på Utöja borde väl ändå gett en fingervisning om att han inte hade alla hästar i stallet.

En annan sak som är otippad vet du vad det är, käre stackars läsare? Det är att det amerikanska förband med flest utmärkelser för tapperhet i strid under det andra världskriget, ja hela USA:s historia, bestod av japaner. Eller ja, japansk-amerikaner men efter Pearl Harbor sågs de som ”japs” snarare än ”joes”. Ty amerikaner av japansk härkomst sattes under kriget i läger, bakom taggtråd, med vakter, dålig mat och usla sanitära förhållanden p.g.a. sin etnicitet. För att bevisa sin trohet till USA var det relativt många som ställdes upp i egna förband för att slåss mot Adde och Hirohito. Det främsta av dessa kom att vara 442nd Regimental Combat Team. Denna trupp bestod av ungefär 3800 fullkomliga Bruce Willis-karikatyrer och lyckades under kriget håva in 9486 Purple Hearts (skademedalj: man får en för t.ex. skottskador i huvudet) 4000 Bronze Stars (medalj som erhålls för stort mod), strax under 600 Silver Stars (medalj som erhålls för mycket stort mod) och 21 Medals of Honor (medalj som erhålls för extremt mod, det delades ut 464 sådana medaljer till hela den amerikanska krigsmakten under hela det andra världskriget)

Ytterligare otippat är att det blev en till Twilight-film. Jag trodde att det rådde någon form av konsensus att böckerna som är förlagan är skräp, de tidigare filmerna bedrövliga och de som uppskattar tantsnusket på vita duken korkade. Men, men.

Sedan var det otippat att jag åkte på en omtenta i mikroekonomi. Jag hade pluggat hårt inför den tentan. Likväl gick det inte vägen. Eftersom jag är van vid och bortskämd av högre betyg blev fallhöjden mycket stor och behovet av tröst från Tålmodig Flickvän än större.

Än mer otippat är att den omtentan resulterade i ett VG – två bokstäver som nog kom att bli årets julklapp för min del.

Så med detta får jag väl avsluta och säga: God Jul, käre läsare.

Annonser
9 kommentarer leave one →
 1. Lucidor permalink
  23 december, 2011 20:29

  Nyårskrönika!?! Du verkar gått från ung och hungrig till gammal stofil! 😀 I like.

  • 23 december, 2011 21:00

   😛 Lite så kanske, jag är en av de där tröttsamma människorna som varit 45 sedan de var 13. Pubertalt.

   God Jul!

 2. Lucidor permalink
  23 december, 2011 21:08

  Tack detsamma! Hör av dig om du ville ha den där nyckeln till Renegade Ops, förresten!

  • 24 december, 2011 01:00

   Just ja! Ska jag göra. Håller dock på att dra mig igenom Company of Heroes med tillägg. Kul som fan, har aldrig haft dator kraftfull nog för att spela det- men nu jävlar.

   • Lucidor permalink
    25 december, 2011 10:24

    CoH är skoj, fast om du gillar real-time-tactics på den skalan rekomenderas Men of War. Hejdlöst dåliga voiceovers, och en del avsnitt i kampanjen är tämligen taffliga – läs: då du kryper genom Tanger utan att skjuta ett skott och bara får kasta kniv och du efter tio minuter får en surkålsjävel att skrika ”ALARM!” bara för att gå tillbaka till ruta ett.

    Ja, du kan ju kolla lite här… http://www.youtube.com/watch?v=BJRVzB37BGc

    Jag gillar faktiskt kampanjerna från första spelet bättre, Assault Squad är mer likt Company of Heroes.

 3. 26 december, 2011 13:06

  En Toka kan inte låta bli att lämna en gullipluttig kommentar på Tokens blogg eftesom hon tycker att avståndet mellan Indonesien och Sverige såhär i kvällningen kan tyckas vara lite i längsta laget då hon gärna skulle ge sin Tok en puss… : ) Puss på dig och låt inte Dagmar blåsa iväg med dig! Vi ses snart, då har jag massor att berätta!

  • 27 december, 2011 15:13

   Alla gulligpluttiga hälsningar emottas med stor glädje. Jo, indonesien framstår särskillt kring kvällningen som överdrivet lång bort – hur tänkte den som planerade världens geografi där? Pussar!

 4. Isungen permalink
  27 december, 2011 03:12

  Trevligt att det löste sig såpass väl med plugget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: