Skip to content

Om vi hade republik…

19 januari, 2012

Ett argument som ibland framförs av folk som tycker om vårt kungahus är att ”det skulle vara lika dyrt/dyrare med republik”. Detta är ett farsinerande argument eftersom det helt missar orsaken till varför en republik vore att föredra framför en monarki. Det har inget att göra med vad det kostar. Det har inget att göra hur kungafamiljen är som människor. Det har inget att göra med att drottningens pappa var nazist. Det har att göra med att det är odemokratiskt. Att vi svenskar, ett av världens mest demokratiskt välsignade folk, fortfarande klamrar oss fast vid ett så arkaiskt statsskick är outgrundligt.

Men följdfrågan är givetvis vem som skulle bli president och vad han eller hon skulle få för maktbefogenheter. Det finns ju ett problem med att svenska folket ska få välja vem som skall vara deras statschef och det är att (hu!) svenska folket skulle få välja sin statschef.

Ty det skulle kunna bli:

Ingvar Oldsberg/ Lasse Berghegen/ Leif ”loket” Olsson: Eller vemsomhelst av de där obehagliga ”folkkära” gubbarna som figurerar i vår television. De representerar alla eran i Svensk historia när vi fortfarande var kommunister (löntagarfonderna, planerna post 1945 att kollektivisera jordbruket), tv-underhållning ansågs bäst ifall den framfördes av människor i 45-årsåldern (Åke Kato) och Sverige fortfarande ansåg det bästa förhållningssättet till omvärlden vara isolationism (det var innan murens fall förbjudet att föra svenska kronor utanför våra gränser och EG var någonting otäckt medan neutralitet var modigt).

Problemet med dessa rundnätta farbröder är att de som en effekt av allt detta framstår som lite, ja, bonniga. Det finns någonting pastoralt med dem och det är synnerligen svårt att se att de skulle kunna uppföra sig på den internationella arenan. Det finns en risk att de skulle börja dela ut boskap till andra statschefer som gåvor (”vau skau maun hau i stian om inte en gris?), vägra prata på engelska samt finna internet vara en i bästa fall förvirrande och i värsta fall skrämmande företeelse.

Mark Levengood: Det skulle säkert vara väldigt mysigt med Mark som president. Han verkar både trevlig och intelligent samt därtill human. Dock finns det ett stort problem och det är att det skulle vara omöjlig för riksdag och regering att kontrollera karln. Ty tänk dig, käre läsare, att du skulle slå på TV:n en kväll och se president Levengood hålla ett tal av följande karaktär:

”Kära medborgare, jag har i dag bestämt mig för att utropa diktatur. Grundlagen har jag använt som dasspapper, dissidenter ska skickas till Norrland för att gräva diken och deras familjer ska malas ner och användas som näringstillskott i skolbespisningen.”

Läs det där och tänk dig Mark Levengoods vaggviseartade röst yttra detta. Ingen skulle märka något! Människan verkar för snäll och puttrig för att utgöra ett hot mot demokratin och det är på så vis han kommer kunna slå till!

Johan Norberg: Nå, president Norberg kan onekligen uttrycka sig väl i tal och skrift. Så långt är allt väl. Problemet skulle väl snarare vara när vi kommer till hur mycket makt vi ska ge vår statschef. Ty han är lite väl förtjust i att framföra idéer om att man ska ”experimentera med” (läs: avveckla) offentlig sektor. Sålunda finns det en risk att majoriteten av det svenska samhället skulle privatiseras under den stilla förhoppningen att ”marknadskrafterna ska finna en lösning”. När vård, skola, omsorg, försvar, rättsväsende och riskdag sedan har övergått till Carema Cares trygga/kärva styre kommer Norberg sannolikt avreglera sitt eget ämbete.

Jimmy Åkesson (”tjalalala?”): Det som talar för Jimmy är att han är en mycket kompetent politiker. Därtill borde han själv finna det vara på tiden att ersätta vårt nuvarande kungahus då vår konung är invandrare av sjunde generationen och vår drottning av andra (som fortfarande inte lärt sig svenska ordentligt och går på bidrag). Det som talar emot är att det skulle vara så oerhört pinsamt att se honom i internationella sammanhang. Hur tusan skulle han göra om han måste interagera med muslimska stats- eller regeringschefer? Säga att de är hotet? Anklaga dem för att konkurrera med svenska pensionärers om statliga pengar? Därtill skulle internationella förbindelser av alla de slag undermineras av det faktum att Jimmy ogillar sådana.

Mikael Persbrandt: Man ska nog inte inbilla sig att Persbrandt skulle bli vald p.g.a. sina kvalitéer som privatperson, snarare skulle han bli President i egenskap av sitt mest kända filmalias: Gunvald Larsson. Detta skulle leda till en både godtycklig och våldsam utrikespolitik. Tänk dig, käre läsare, hur President Persbrandt/Larsson skulle hantera jakten på krigsförbrytare på Balkan:

President Persbrandt (PP): Så, det är jugoslaver vi har att göra med- kul.

Utrikesminister Peter Haber (UPH): Vad menar du?

PP: DET ÄR SKRIKANDE PSYKFALL, UPPSKURNA FYLLON, MOSADE PUNDARE OCH FAAAN OCH HANS MOSTER.

UPH: men vi måste ändå sätta upp någon form av handlingsplan för

PP: DUÖ! NU JAGAR VI EN MÖöÖöRDARE! DÅ GÄLLER INGA REGLER!

UPH: Men enligt folkrätten…

PP: DU KAN FÅ EN TANDLÄKARRÄKNING PÅ 8000 OM DU INTE HÅLLER KÄFTEN!

Problem skulle kunna uppstå, det är allt jag har att säga.

Martin Kellerman: Ja, ni vet han som tecknar hunden Rocky i DN. Att döma av serien skulle han bli vår första statschef sedan 1700-talet med riktigt usla levervärden. Politiskt finns där ej mycket att hämta utöver en (ibland) vag feminism och en (ibland) lika vag socialdemokratisk inställning till inrikespolitik. I övrigt återstår blott alkoholism, kättja och indolens.

Det är dock hur det ser ut vid första anblicken. Kellerman har dock beskrivit sitt utopia i en seriestripp. Detta beskrevs som att han och hans kompisar skulle bosätta sig på en ö där de skulle odla sin egen mat, brygga sitt eget öl och framställa sitt eget gräs (det är inte det gräs kossorna äter vi talar om här). På mitten av ön skulle det finnas en kulle vilken han skulle sitta på med ett gevär för att förhindra alla flyktförsök. Det man kan utläsa av detta är givetvis att President Kellerman raskt skulle utropa en slags totalitär feodalism där det rådande ekonomiska systemet skulle kretsa kring olika merkantilistiska villfarelser.

Undertecknad: Hu nej. Diktatur skulle utropas dag ett av min regeringstid, nepotism och korruption skulle vara mer eller mindre grundlagsstiftat på departementsnivå då jag skulle fylla alla myndigheter med mina vänner. Inte minst skulle historia vara ett basämne på alla nivåer av utbildning samt en nödvändighet för att anställas av den offentliga (enda) sektorn.

Göran Persson/ Carl Bildt/ Gudrun Schyman/ Maria Wetterstrand: Alla dessa är kompetenta politiker med bred erfarenhet (de två herrarna i egenskap av statsministrar, de två damerna i egenskap av partiledare), stora internationella kontaktnät och allmänt godkännande från den svenska befolkningen.

Någon av dessa fyra skulle dock bli en bra President vilket gör det osannolikt att svenska folket skulle välja dem. Dock skulle det vara kul att se Schyman läsa lusen av de andra statscheferna (”gubbarna”) i EU.

Det mest troliga är dock att det skulle bli:

Kronprinsessan Victoria: Svensken i gemen verkar tycka om kungahuset som institution snarare än kungen som person. Victoria är det dock många som ärligt och uppriktigt håller av. Därtill är vi svenskar så djupt konservativa att vi nog skulle välja henne av gammal ohejdad vana.

Då skulle vi även lösa ett annat av monarkins huvudproblem (alltså utöver att det är ett icke-demokratiskt statsskick). Det är att det är ett obscent brott mot den individ som föds till kung eller drottning att inte kunna välja karriär, framtid eller förmåga att ha ett privatliv.

Det skulle vi lösa om vi istället valde våra ledare istället för att tvinga dem.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. En allegorisk dito permalink
    25 januari, 2012 21:14

    Jag dog lite nör jag läste Mark Levengoods årliga ”tal till nationen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: