Skip to content

Några bilder som berör (mig)

31 mars, 2012

Det finns väldigt många bilder som berör. Dessa är givetvis bara några av många men jag har försökt finna dem som berör just mig mest. Om du har några egna förslag får du gärna posta dem, käre läsare. P.g.a. brister i den egna karaktären kommer dessa bilder till stor del föreställa någon incident som inte nödvändigtvis är speciellt trevlig. Dock har jag försökt att inte bara ta bilder föreställande de två världskrigen, även om dessa gett upphov till några av de starkaste bilderna som finns.

Det här tycker jag är den kanske mest rörande bild som finns. Det där är vi. Där lever vi med alla våra bekymmer och förhoppningar. I universums kalla tystnad är vi små, men kanske utgör vi någon form av ljuspunkt.

Någonting som för vissa människor utgör sagda ljus är religionen. Man kan säga vad man vill om det rationella i att tro. Men om inte annat sammanbinder och tröstar tron människan. Den här kullen finns i Litauen.  I hundratals år har människor vandrat till den här platsen för att sätta ner sin kors i åminnelse av de som inte längre fanns ibland dem.

Men det finns givetvis en skuggsida med religionen. Detta kopparstick föreställer disciplinära avrättningar under det trettioåriga kriget. Mängden män som hänger i trädet är direkt fasaväckande men inte tillnärmelsevis så obehaglig som den rutinmässighet som finns i de inblandades utförande av avrättningen.

Bilder från krig är ofta starka. Just den här är från det första världskriget, någon gång kring 1917-1918. Mannen som liksom lutar sig bakåt har just blivit träffad och dör. Mannen var från Tyskland, hans fiender tog bilden. En av de saker som gör mig förstämd med den här bilden är att det finns en nästan identisk som föreställer en fransk soldat som stupar. Likheten i bilderna får betraktaren att känna av de dödade männens likhet och därmed fråga sig varför de överhuvudtaget slogs.

Men utifrån en del krigsfotografier går det nästan att utläsa nationella historiebruk. Den till vänster är den ikoniska bilden från Iwo Jima, den till höger föreställer ryska kvinnor som någonstans på östfronter letar efter och finner sina män. Jämför dessa bilder, käre läsare. Den vänstra är episk dådkraft personifierad, den högra krigets misär i svartvitt. Om man bara utgår från dessa två får man väldigt olika intryck av det andra världskriget.

Dessa två bilder går även de att göra en jämförelse mellan. Ty båda föreställer civilkurage. De föreställer människor som på olika sätt sätter sig upp mot våldet. Den högra används tillochmed våld mot våldet. Men den vänstra är verkligen sinnebilden av den lilla men modiga människan som möter det organiserade övervåldet. Bilden föreställer den renaste formen av hjältemod. En ensam individ mot stridsvagnar.

Andra individer som mötte våldet med icke-våld är dessa som var en del av den så kallade sammetsrevolutionen i Tjeckien 1989. Det finns någonting så hjärtskärande med de knäböjande demonstranterna till höger och kravallpoliserna till vänster. Poliserna ser ut som det organiserade övervåldet själva, Leviathans käftar, och det de bekämpas med är blott böner.

Denna bild kommer från Himmelska Fridens torg. Detta är innan massakern. Detta är under de timmar då demonstranterna fortfarande tror att deras protester ska hjälpa dem. Bilden speglar en sådan ungdomlig styrka och hopp. Mer tragiskt blir det av det faktum att man vet vad som komma skall.

För kineserna gick det inte vägen men det gjorde det däremot för tyskarna. Den här bilden föreställer verkligen ett epokskifte. Här tar någonting slut och något nytt och okänt börjar. Sällan har en bild tagits som så tydligt föreställer begynnelsen av en ny värld.

Denna bild kanske kommer nära. Det är kanske inte en epok som slutar men åtminstone ett kapitel. Vad som dock är spännande med den här bilden är hur otroligt sammanbiten Obama ser ut. Här ser vi hur makten ligger som en fysisk tyngd på en persons axlar.

Denna bild visar å sin sida hur makt kan missbrukas. Den kommer inte från någon skräckfilm utan från den japanska ön Izu. Medborgarna där bor nära en aktiv vulkan. Staten är dock intresserad av att se hur människor fungerar om de tvingas bo ett helt liv i gasmask vilket har lett till att befolkningen halvtomhalvt tvingats bo kvar i utbyte mot en blygsam monetär ersättning.

Monetär ersättning är inte vad dessa människor är ute efter så mycket som mat. Bilden kommer från den stora depressionen och föreställer kön till ett soppkök. Ironi var någonting som måste uppfunnits långt senare.

Men det är den sista eländesbilden jag vill visa. Denna bild föreställer tulpanfälten i Holland sedda ovanifrån. Varje gång jag ser den blir jag lite lycklig.

Precis som jag blir av att se denna bild som föreställer min Toka, min flickvän.

Ett av de där ljusen jag skrev om i början av detta inlägg.

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. mor permalink
  31 mars, 2012 19:29

  Jättefin bild på K! Och du fick ju med en blombild också…

  • 31 mars, 2012 20:24

   Hon hävdar att den inte är bra eftersom hon håller på och grejjar med något. Det är ju just det som gör den bra !

 2. 3 april, 2012 14:59

  Fina bilder, speciellt den sista:) men glöm inte att källhänvisa hördudu:p

 3. Kalle permalink
  19 september, 2012 14:55

  Väldigt Bra sida man kan lära sig mycket som man inte har haft en aning om förut tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: