Skip to content

And now for something completely different: Fotboll

21 maj, 2012
tags: , ,

Det är nu dags att ta det där viktigaste av alla steg i en bloggs liv, steget som inbegriper att man skriver om någonting som man saknar kunskap och förståelse om.

I mitt fall är ju detta fotboll.

Jag är verkligen ingen fotbollsmänniska. Om det ska vara något så ska det vara hockey där det åtminsonte händer saker (inget märkligt i det då sporten går ut på att sätta flockar med norrlänningar på en hal yta och tvinga dem att jaga ett litet, snabbt objekt). Problemet med hockey är främst att det är VM varje år. Det gör att det inte blir speciellt spännande eftersom det hela så lätt degenererar till en förlängning av elitserien fast på internationell nivå.

Här har då fotboll en viss fördel. Ty även om det i grund och botten objektivt sätt (läs: ”jag tycker att det”) är en tristare sport så har åtminstone världsmästerskapen förlagts till att infalla var fjärde år. Då blir VM något av en Händelse, något att se framemot och EM blir en liten bit plockgodis som man kan glädja sig åt i väntan på Den Stora Händelsen.

Nu ska ju EM gå av stapeln i Ukraina, något som många har ojjat sig över då Ukrainas regering tycks ha tagit lektioner av Vladimir Putin i hur man ska göra om en illiberal demokrati till en auktoritär stat. Det är ju givetvis inte så bra men samtidigt har jag svårt att se vad sport och demokrati har med varandra att göra. Nordkorea och Saudiarabien är ju inte just demokratiska och båda har fotbollslag som dessutom får vara med i VM. Därtill är sport som fenomen inte något som får en att tänka på just demokrati. Jag menar det går i grund och botten ut på att grupper av unga män ska mötas på en valplats för att sedan i Ädel tillika Darwinistisk Kamp avgöra vem som har den mest vältränade befolkningen. Det här låter väl kanske inte riktigt som demokrati utan snarare något som Heinrich Himmler skrivit på en teckning till Adolf Hitler.

Men åter till själva sporten. När det faktiskt är VM eller EM brukar jag faktiskt titta på det hela. I regel är det ju på somrarna så då kan det ju vara trevligt att sitta och ta en öl med far, se på fotboll och känna sig manlig.

Pliktskyldigt följer man Sveriges matcher. För det är något som verkar drabba oss svenskar med evig förvåning. Detta att vi i-n-t-e är eller någonsin kommer bli en Stor Fobollsnation.

Lik förbannat brukar sportjournalistiken helt tappa koncepten när det är dags för landskamp. Förståsigpåarna brukar älta om att då vi svenskar faktiskt har alla våra Stjärnor hemma borde det nog räcka för ett … guld. Sen slutar det alltid med att vi tar oss till åttondelen, tunga i sinnet över vår egen oövervinnerlighet, för att där besegras av Burundi eller något annat land som lägger ner ungefär lika mycket pengar på fotboll som vi svenskar gör på fikapauser.

Grunden till detta är väl våra Stjärnor. Ty argumentet att ”alla Stjärnorna” nu ”är hemma” gäller tråkigt nog inte bara för Sverige utan även för Brasilien, Holland, Tyskland, Argentina, Frankrike, Italien, m.fl. och i deras fall är Stjärnorna riktiga Stjärnor. Det vi svenskar kan ställa upp med motsvarar Sao Paolos korplag samt Zlatan – och den jäveln är punktmarkerad av två spelare från motsidan.

Så Sverige (här kommer en prognos värdig en statsvetare) kommer bli utplånat. Återstår då att välja ett annat lag att hålla på. Sportjournalisterna burkar regelmässigt tala sig varma för att just detta år ska vara Englands år. Varför kan man fråga sig. Det engelska fotbollslaget brukar se ut som elva troll som någon slitit upp ur ett träsk, satt i den anrika klubben Ipswitch Porridge för att sedan släppas lösa på ett intet ont anande Europa. De spelar därtill därefter, tungt, fult och tekniklöst.

Italienarna går inte heller att hålla på då deras version av ”kul fotboll” är att placera tio av elva spelare på den egna mållinjen för att sedan låta en armanimodell söka göra kontringar. Det värsta är att brödrafolket Norge spelar på precis samma sätt vilket leder till att mardrömsmatchen torde var mellan just Italien och Norge. Tänk er själva: total stiltje förutom en man från vardera lag som håller på och slåss om bollen kring mittlinjen.

Jag brukar givetvis heja på Tyskland. Detta brukar föranleda fnysningar om den tyska ”maskinen”, ”blitzen” eller dylikt. Den som tror detta om det tyska landslaget borde ta och skärsåda VM i fjol då de smällde in ett antal 4-0 matcher (fyran sattes mest för att de kunde och ville förnedra motståndaren). Detta i en sport där 1-0 inom matchtid utgör en spännande match.

Dessutom har de de snyggast matchtröjor.

Med detta är mitt okunniga steg taget.  Nästa inlägg blir nog ett steg tillbaka. Någonting om kommunismens lockelse, Östfronten eller någon mer obskyr konflikt.

Steget ska bli tillbaka till sådant jag kan.

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. lucidor permalink
  21 maj, 2012 22:38

  Hahaha, så rätt!

  • 22 maj, 2012 09:07

   Att jag skriver om fotboll eller att jag ska återgå till att inte göra det? 😛

   • lucidor permalink
    31 maj, 2012 20:25

    Att normaltillståndet tillåts råda, att du skriver om krig, elände och italiensk-österrikiska fronten.

   • 31 maj, 2012 20:46

    Hoppas herrn är nöjd :p

 2. svärmor permalink
  22 maj, 2012 13:51

  Varför måste de springa och bråka om denna lilla boll. De kan väl ha varsin boll istället?

  • 22 maj, 2012 14:17

   Om det någonsin är en omröstning om vilka som borde ingå i Sveriges diplomatkår kommer jag nog att rösta på dig.

 3. bucharga permalink
  24 maj, 2012 15:44

  Det är konstigt med oss svenskar att vi drabbas av hybris i sportsammanhang eller för den delen i eurovision. Det här EM:et kommer nog att sluta som en väldigt sorglig affär för oss svenskar. Vi möter Ukraina i öppningsmatchen i Kiev. Om vi vinner då så är det inte mindre än en bragd. England och Frankrike kommer nog att spela oavgjort så att båda länderna kan gå vidare till åttondelsfinal i alla fall. Kontentan är att vi får vara glada om Sverige tar poäng. Nej, det landslag som gäller är ju trots att Die Nationalmannschaft! Deutschland, Deutschland über alles!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: