Skip to content

Dumma idéer

25 maj, 2012

(… eller så skriver vi en lista istället. Det var länge sen. Hurra, Hurra, Hurra.)

Att tro att man kan undvika Eurovision: Detta är lite passande om man betänker namnet. Eurovision. Europa ser, eller avses kanske Europa ser dig? Ty om man som jag a) har en (objektivt sett) musiksmak värd namnet b) inte har några barn c) anser sig stå över plebejerna, är Eurovision något som man försöker undvika och tackar gud för när det är över. Nuförtiden är ju de svenska uttagningarna så långa och många att det nästan börjar bli en egen årstid. Men det är fan omöjligt att slippa undan eländet. Sätter man på tv:n är det där. Öppnar man dörren spelar grannarna musiken ifråga. Sätter man tillslut på radion visar det sig att tillochmed Studio 1, P1:s bastion mot barbariet diskuterar Eurovision (gärna, och utan ironi, huruvida man verkligen ska prata så mycket om fenomenet ifråga). Sålunda: att tro att man slipper undan Eurovision är en dum idé.

Att steka bacon utan olja: Det är många som har sagt att detta är möjligt. Det är en lögn. Steker man bacon med hoppet att denna den ädlaste delen av kostcirkeln ska bli bra blott på dess inneboende fett steks den skivade grisen fast i pannan. Då får man vid disk använda svordomar, svinto och nitroglycerin för att få bort de kolklumpar som var tänkta att bli ens mat. Detta är alltså en dum idé.

Att låta Tim Burton göra film: Såtillvida man inte är Gothrockare finns det ingen ursäkt att tycka om Burtons filmiska alster. Då har man åtminstone en anledning – han är ju mer eller mindre deras regissör. Men för vanliga människor finns där inget av värde att hämta. Detta kan framstå som paradoxalt då han regelmässigt har tillgång till en bra budget, är en duktig regissör, har fantastisk scenografi och tillsynes fri tillgång till både Johnny Depp och Helena Bonham Carter. Problemet är nu att Burton aldrig kan komma ihåg att en bra film också måste ha ett manus. Det där med handling, dialog och karaktärer verkar nämligen vara någonting han finner sövande. Filmerna blir därefter: gothiska hopkok med en blek Johnny Depp och handlingar som efter en halvtimme rinner ut i sanden till förmån för insomningar på ovannämnda scenografi. Att låta Tim Burton göra film är alltså en dum idé.

När undertecknad ska lösa tekniska problem på fastande mage: Jag är inte tekniskt lagd. Det kan knappast förvåna någon. Datorer och dylikt fyller min själ med avsmak i allmänhet och med hat när de havererar. Att då försöka göra någonting med en krånglande dator sju timmar efter frukost leder gärna till uppmaningar från flickvän att ”någon” borde ”äta någonting” samt mutter och vrål från mig av karaktären att ”världen” borde ”brinna”. Detta är alltså en dum idé.

Att göra film av tv-spel: Nämn en gång som det har varit en bra idé, käre läsare. Det går inte. Några av filmhistoriens mest episka haverier (ofta signerade Uwe Boll) är filmer som är baserade på spel. Skälen till det är många. Det första är att då spel är ett relativt ungt medium tar de inspiration av det som ligger närmast, dvs. film. Det blir med andra ord en slags rundgång här – spel inspireras av film som inspirerar en film som i sin tur ibland inspirerar ett spel. Det är klart det blir dåligt. Det andra skälet är att spel med bra handling bygger på spelens interaktivitet. När man spelar är det man själv som gör saker medan man är långt mer passiv när man ser film. För det tredje är spel i regel mycket längre än än spelfilmer. Karaktärer byggs upp i tjugo timmar och ibland i hela spelserier – då är det klart att det blir engagerande. En film kan dock inte vara så lång vilket givetvis leder till ytlighet i manusarbetet. Detta är alltså en dum idé.

Att tro att Carl Bildt ska ”möta kritiken”: Det kommer han inte göra annat än med förakt. Att tro annat är en dum idé.

”Landkreuzer” P-1000 Ratte: Under det andra världskriget fanns det tre skolor vad beträffade hur man skulle bygga stridsvagnar. Den första var den amerikanska som gick ut på att bygga undermålig tanks som var lätta att massproducera men tråkigt nog synnerligen lätta att slå ut (Sherman). Den andra var den sovjetiska som inbegrep att bygga bra stridsvagnar som var lätta att massproducera men som också var av god kvalitéet (T-34). Den tredje och sista var den tyska som gick ut på att bygga stridsvagnar som var svåra att producera i stor skala men som samtidigt var synnerligen välgjorda och nästan omöjliga för fi att ta sönder (Panther). Tyskarna bestämde sig dock för att hela tiden göra större vagnar, först Tiger I (62 ton), sedan Tiger II (77 ton) och till sist Maus (188 ton). Den planerade kronan på verket var dock Ratte som skulle väga 1000 ton (!). Detta enastående åbäke skulle vara 11 meter högt och 35 meter långt. Besättning skulle vara kring 40 man och beväpning omfatta 2 280 mm kanoner, 1 128 mm kanon, 8 flygvärnspjäser samt 2 15 mm automatkanoner. Ratte är beviset för att nazityskland styrdes av småpojkar. Deras tankar när de såg projektet var ”coolt!” och inte att resurserna för att bygga en sån här vagn skulle kunna användas för att bygga ett tjog mindre stridsvagnar. Ej heller beaktade de att inga broar eller vägar i världen skulle kunna hålla för kolossen. P-1000 Ratte var alltså en dum idé.

Att tro att saker levereras i tid: Jag och flickvän köpte för ett tag sen en asdyr säng. Den skulle komma inom två veckor. Det gick Två Månader. En lustighet i dessa sammanhang är att det aldrig är någons fel, särskilt inte den man ringer. När dagen D äntligen kommit så visade sig det att, lagom till att den gamla sängens madrass var utkastad, det ”blivit ett missförstånd”. Sängen skulle givetvis egentligen levereras dagen D +1. Att tro att man betalat för något innebär att sagda föremål också dyker upp är alltså en dum idé.

Att göra tv-spel av film: Det här blir inte heller någonsin bra. Orsaken är att spelen ska lanserar samtidigt som filmen. Detta leder bara till hafsverk av det förstnämnda då de tar så mycket längre tid att utveckla än de sistnämnda. Spelen brukar därför vara sannskyldiga orgier i buggar, dåliga manus och ful grafik. Detta är alltså en dum idé.

Att blogga när man borde plugga: ’nuff said.

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. 25 maj, 2012 13:08

  Länge leve bluggandet!!!

 2. bucharga permalink
  26 maj, 2012 10:57

  En Tiger I väger 55 ton och en Tiger II väger 69,7 ton. Detta kan vi jämföra med en modern stridsvagn som Leopard 2:an som väger ungefär 55-60 ton beroende på om den har reaktivt pansar eller inte. Annars var det en fantastiskt rolig lista. Särskilt biten om bacon tyckte jag var rolig.

  • 26 maj, 2012 12:28

   Jag ber om ursäkt för detta graverande misstag – fick info via David Stones hitlers army.

 3. 27 maj, 2012 10:37

  Bacon kan stekas utan fett i pannan om du håller en låg värme tills fettet har krupit ut. Hälsningar/ Husmor

 4. svärmor permalink
  28 maj, 2012 14:06

  Det är fakrikst sant. Du kan annars lägga hela paketet på en gång i panna. då blir det så mycket fett från baconet att du inte behöver mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: