Skip to content

Gnatiga människor (som behöver skärpa sig)

2 september, 2012

Det finns en del individer här i världen som man tycker om. Sen finns det givetvis människor som man tycker illa om. Sedan finns det personer man älskar och därtill folk man avskyr. Sedan finns det en speciell kategori som bara är gnatiga. De är inte tjatiga, de är inte gnälliga, de är gnatiga.

Det är lite svårt att definiera vad som avses med detta så det kanske är bättre om jag exemplifierar en aning.

Ta Julian Assange som ett exempel. Utöver hans enorma ego och dito narcissism (det är svårt att se honom som något annat än självcentrerad då han plägar byta frisyr två gånger innan lunch) börjar hans eviga dravel om behovet av öppenhet (utanför den egna organisationen) och att allt är en stor komplott bli oändligt gnatigt. Hans borggårdstal från Ecuadors ambassad gjorde ingen lycklig utöver de till lallande idioti devota anhängarna. (Dessa är i sig en gnatig skara med sitt mässande om att information needs to be free. För det låter ju väldigt bra ända tills man tänker efter och inser att det behöver den inte alls. Var irakiska tolkar bor och hur amerikansk trupp försvar sig mot IED:s är inte en typ av information som måste finnas fritt tillgänglig). Och inte för att slå in för många öppna dörrar men att Assange upphöjer Ecuador till ett yttrandefrihetens fyrtorn samtidigt som han svartmålar Sverige börjar kännas lite gammalt. Skärp dig! De enda det är synd om i den här härvan är Ecuadors ambassadpersonal. Tänk själv, käre läsare, att du kommer till jobbet och varje morgon tvingas återfinna Assange i ditt fikarum som tar det sista kaffet. Sedan måste de genomlida hans paranoida utläggningar samt skryt varje dag i flera månader. Om Assange mördas är det nog inte av CIA utan snarare av någon uppretad ambassadanställd som tröttnat på att det alltid är slut på kaffefilter.

En annan gnatig människa är givetvis Lars Vilks. Till skillnad från den blonde australiensaren framstod han som tjatig dag ett av sitt mediakändisskap. Han utkämpar en kamp som inte är viktig åt folk som inte bett honom om att göra det. I början kunde han kockettera med ett visst martyrskap men när han nu som en del av sitt konstnärskap börjat hemsöka högerextrema gruppers möten försvinner all sympati för karln. Skärp dig! Det enda som torde återstå av debatten kring Vilks är huruvida han är en idiot eller bara fånig ty det som är det mest frustrerande med hela hans karaktär är den förströdda inställning han har till att han via sin gärning utsätter andra människor (svenska ambassadanställda i mellanöstern och Centralasien) för livsfara.

Och inom kultursfären kryllar det naturligtvis av gnatiga människor – Lukas Moodyson och Roy Andersson är två exempel. Den förste för att han lät en lovande filmkarriär degenerera till att producera filmer som handlar om sådant som alla håller med om (men som Lukas tycks tro att han är den ende som vågar säga). Moodyson gjorde först en film som handlade om att trafficking är fel samt att pedofiler är dumma. Det är något som tillochmed pedofiler tycker. Sedan gjorde han en annan film som främst handlade om att det är trist att spela in porrfilmer i förortslägenheter tillsammans med Thorsten Flinck. Vem i guds namn invänder? Roy Anderson är däremot gnatig för att han bråkat om sin egen storhet sedan 1970-talet. På frågan vilken som var hans favoritfilm svarade han Barry Lyndon med motivationen att han själv gjort en liknande film (som ingen tyckte om) men som Roy ansåg vara så lik Kubricks alster att den därmed, per definition, måste vara genialisk. Båda dessa herrar, uppslukade av tärande pretentioner och megalomani behöver höra någon människa säga Skärp dig!

Sen har vi givetvis Lousie Epstein i P1. Hennes arbetsuppgift syntes vara gnälla och tjata – dvs. gnata. Det som brukar vara hennes modus operandi är att avbryta, obstruera och kritisera det som inte behöver avbrytas, obstrueras eller kritiseras. Epstein är säkert en magiskt trevlig människa i det privata men min radiovardag var långt lättare när hon inte var med i Nordegren i P1. Sedan har vi på samma radiokanal Pamela Jaskoviak som också är en oändligt gnatig del av den genomsnittliga söndagsmorgonen. Hennes kåserier som (allt för) ofta avslutar God morgon Världen handlar liksom aldrig om något. I regel är det bara tjat och gnäll om en synnerligen grå vardag utan röd tråd och poäng. Tillskillnad från alla andra ovannämnda tycks det inte vara något fel på dessa damers personlighet, problemet är deras gärning vilket leder till att båda måste Skärpa sig!

Några andra gnatiga jävlar är mer eller mindre hela högerpopuliströrelsen i och utanför Sverige. Jag fattar, ni tycker inte om invandrare. Och jag fattar, ni har börjat säga ”muslimer” istället för att inte behöva bli kallade för det ni är (rasister). Men kan ni ta och lugna ner er. Islam är inte ett större hot eller värre än nazismen. Muslimerna kommer inte ta över Europa. Ni kommer inte få speciellt mycket makt i något västeuropeiskt land så länge det inte är lågkonjunktur – och när det slutar vara det kommer ni tappa era små ynkliga mandat. Sedan detta eländig tjat om att ni bara är fromma nationalister och inte vill ha Fremdkörper på det egna heliga territoriet. Skärp er! De civilisationer som har varit helt isolerade och inte tagit in några främmande intryck eller personer är i regel inte de som styr världen. Det är de civilisationer som man ibland upptäcker i avlägsna djungeler och som inte har klurat ut vad som kommer efter stenredskap.

Sen när vi ändå håller på och generalliserar om hela grupper kan vi gott ta upp den gnatigaste av alla grupper – studenterna. Detta eviga gnat om att staten ger människor pengar för att plugga men att detta tydligen inte är tillräckligt då man på det genomsnittliga universitetsområdet kring den 20:e varje månad tvingas åhöra ett evigt tjat om att pengarna inte räcker till. Ja, det blir så om man är så urbotat korkad att man går till krogen varje helg och inte har vett att klara av drickandet annorstädes där det inte är svindyrt. Sedan har vi dessa eländiga människor som greppat detta och sålunda har hemmafest men inte att det mest irriterande av alla ljud för alla världens grannar är fulla nittonåringar som skrålar i trapphus. Ja, jag fattar ni har just flyttat hemifrån och det är fortfarande sjukt spännande det där med hur man sätter på en tvättmaskin men skärp er!

Och dessa eländiga Jehovas Vittnen som ska knacka på just när man äter middag! För att inte tala om djurrättsaktivister som släpper ut djur i skogen där de dör! Och dessa satans veganer som förlänger sina liv genom att göra dem tråkigare! Och måtte Dante ha något riktigt djävligt förberet för Europas abortmotståndare! Sen ska vi inte ens börja prata om alla dessa religiösa galningar som är beredda att döda för att någon inte tycker som dem! Och hela min generation som inte vill växa upp utan istället jobba med sin hobby! Och alla pensionärer som orerar om att ”Vi byggde Sverige” som om inte tidigare generationer gjorde sitt! Och Siwert Öholm, och Jonas Sjöstedt , och..

[+++Blogginlägget avbröts p.g.a. en för hög grad av hyckleri+++]

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 3 september, 2012 19:25

    genialiskt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: