Skip to content

Argument som jag är oändligt trött på

9 december, 2012

SD:s senaste kavalakad av skandaler har bevisat en sak. Inte att partiet ifråga till stor del består av rasister, ett beklagligt faktum som även gäller de sverigedemokrater som sitter i vår lagstiftande församling, för det var knappast nytt eller förvåndande. Nej, det som bevisats är att Jimmy Åkesson förmodligen är Sveriges bäste partiledare. Han har hanterat dessa kriser på ett sätt som gör att jag kommer bli förvånad om hans parti tappar någonting på dem. Tvärtom kanske de stärks.

Detta är givetvis synd. Jimmy leder ett skitparti. Inte bara för att de är xenofoba utan framförallt för att de i praktiken saknar politik värd namnet. Läs deras partiprogram, käre läsare, om du inte tror mig.

Men detta är ju också irrelevant. Modern politik handlar ju allt mindre om vad man säger och allt mer om hur man säger det och det är ju här Jimmy plockar poäng.

Därtill vinner han oändligt mycket på att de att de andra riksdagspartierna inte kan hantera honom på ett vettigt sätt.

Ett bra exempel på detta var den nyligen omdebatterade partiledardebatten i SvT. Det som kom att skapa rabalder efteråt var den (tydligen) kontroversiella frågan hur mycket invandring och hur många invandrare Sverige egentligen tål.

Detta är för det första en idiotisk fråga. Tål Sverige en invandrare? Ja. Tål Sverige hundratusentals invandrare? Ja. Tål Sverige världens samtliga sju miljarder potentiella invandrare? Nej. Är detta en trolig hotbild? Nej, inte minst då det i Lissabonfördraget står klart och tydligt att den Europeiska Unionen ska hantera och fördela invandring och invandrare som ett kollektiv – något som i framtiden kommer att avlasta Sveriges presumtiva börda markant.

Oavsett är detta en debattfråga som Jimmy ser lite grann på samma sätt som hundar ser på Frollic och på precis samma sätt kastade han sig över frågan och utstötte diverse lögner, missuppfattningar och förenklingar som förvisso lät bra.

Hur svarade de andra partiledarna? Jo de sa: ”Kebab”. ”Zlatan”. ”Mångfald”. ”Generös invandringspolitik”.

Det de inte sa var att nationalekonomerna är ganska överrens om att invandring mycket riktigt kostar på kort sikt men däremot är en ren och skär allokeringsvinst på lång sikt. Det de inte sa var att både Yugoslaver och Irakier mycket riktigt saknade jobb när de kom hit men att de över tid fått det – detta då de liksom vi arier gradvis skaffar sig både språkkunskaper och kontakter. Detta är därtill inte det minsta svårt att kolla upp utan lättillgänglig SCB-statistiksom våra partiledare borde ha koll på.

Detta var dock inte de argument de förde fram. Det de förde fram var ett barrage med floskler som folk i gemen är trötta på och som ingalunda desarmerar SD:s väljarframgångar. Det de för fram är tvärtom argument som blott stärker Jimmy och hans orcer till medarbetare. Detta då de övriga partiledarna framstår som både verklighetsfrånvända och svarslösa på något som många svenska medborgare ser som ett stort samhällsproblem. Att försöka tiga ihjäl frågan har visat sig katastrofalt. Att däremot konstatera att invandringen kan skapa kortsiktiga problem men kommer skapa långsiktiga förtjänster är att ”Ta Debatten”. Detta är någonting som dock inte görs, vilket leder till att Jimmy kommer fortsätta ta terräng.

Argumentet att ”Kebab är gott” är med andra ord ett som jag är oändligt trött på i integrationsdebatten.

Ett annat argument jag är minst lika trött på rör även det en slags invandrarfråga. Detta är Israel-Palestina konflikten. För när Israelerna nyligen sprängde Gazaremsan sönder och samman i ytterligare ett av sina återkommande helotkrig kom den så kallade debatten om mellanösternkonflikten igång igen. Och som alltid är det någon plattnacke som bestämmer sig för att försvara Palestinierna genom att hävda att ”de var där först”.

Vad som inte förs fram är att Israel tillskillnad från Palestina är en erkänd och välfungerande stat och sålunda är den som inte bara har resurserna utan även det moraliska ansvaret att få slut på konflikten. Det som ej heller förs fram är att skillnaden i eldkraft mellan de två parterna är så hisnande att den ena sidan kan skjuta, den andra sidan kan skjuta ner det den första sidan skjuter för att sedan replikera med tiofaldig förödelse. Det som inte förs fram är att bosättarpolitiken är att betrakta som ett modernt kolonisationsföretag vilket strider mot folkrätten, att Gazablockaden utgör kollektiv bestraffning vilket också strider mot folkrätten och någonting som leder till att Palestinier dör i en inte obetydlig omfattning av brist på mat och grundläggande sjukvård.

Istället hamnar man alltid på den eländiga frågan om vem som var där först. Vilken relevans har det idag? Israel kommer inte att försvinna bara för att de råkade utropa en nation på ett territorium där det råkade finnas en arabisk befolkning mindre än att Australien kommer försvinna till förmån för Auberginerna. Tvärtom är nationen här för att stanna vilket gör att det är den enhet som man ska bemöta i förhandlingar, inte vaga åsikter om vilken etnisk grupp som befann sig var för 70 år sedan.

Detta är alltså även det ett argument jag är oändligt trött på. Det härstammar från vad som bör ses som rättvist och inte utifrån vad som är praktiskt gångbart.

Ett annat argument som ofta finner sin härkomst i rättvisan rör ett återkommande feministiskt argument. Detta brukar luftas i allehanda frågor som berör någon form av reform med vagt feministiska undertoner. T.ex. i samband med det huvudlösa förslaget att införa manskatt eller det mer nyligen förekommande förslaget från delar av vår riksdag att man ska kunna straffa män som köpt sex i utlandet när de kommer hem till Sverige (den som nu undrar varför det är en dum idé bör beakta att det är en viktig del av internationell lag att inte kunna bli straffad för brott ringare än brott mot mänskligheten ifall de begås i utlandet. Den som tycker detta är dumt kan fråga sig om man vill att saudiarabiska kvinnor ska utsättas för kroppsstraff i hemlandet för att de inte bar niqab när de semestrade i Frankrike).

Oavsett så fort någonting ska förändras i feministisk riktning är det alltid någon virrpanna som säger: ”ja, men det var ju många som emot kvinnlig rösträtt också”.

Detta är givetvis idiotiskt. Framförallt för att det urvattnar genomförandet av kvinnlig rösträtt, vilket är den tvivelslöst viktigaste jämställdhetsreformen ö.h.t. Men därtill urvattnar det vilken reform det än är man försöker genomdriva. Ponera att man försöker få igenom någonting som inte är fullt så huvudlöst som de två ovannämnda och försvarar denna tänkta reform med att säga ”ja, men det var ju många som var emot kvinnlig rösträtt också”. Vips framstår reformen som löjlig i jämförelse. Ty inget, säger inget, inom jämställdhetsarbetet var viktigare än att kvinnor gick från att vara halvmänniskor till att bli Medborgare. Själv hyser jag en väldokumenterad avsky för att kvinnor får sämre betalt för samma arbete som män. Tillochmed en reform som syftade till att få bort denna groteska orättvisa skulle framstå som oviktig i jämförelse med rösträttsreformen och sålunda inte genomföras.

Varför är jag nu så arg på dessa tre argument? Jo, det är givetvis för att de kommer från min sida. Jag är mot SD, för en Palestinsk stat och för jämställdhet. Då blir det oändligt tröttsamt och rentav irriterande när de som delar mina åsikter för fram idiotiska snarare än gångbara argument. Detta beror inte minst på att det är dessa argument som får Jimmy att vinna, Palestinierna att fortsätta lida och kvinnor att fortsätta att vara förtryckta.

Det är dessa argument från min sida som får motståndaren att stärkas. Och det finns inget mer irriterande än när den egna sidan krattar manegen för motståndarens seger.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: