Skip to content

Det här är lite skevt.

5 januari, 2013

I USA, London och några få platser i Europa finns så kallade Gated Communities. Dessa består främst av synnerligen rika människor som beslutat sig för att nog är nog, vi vill komma undan från prollerna, plebejerna och packet.

Sålunda slänger de upp staket kring en av dem ägd stadsdel, sätter upp kameror som övervakar denna, staketet och varandra. Slutligen hyrs, som grädde på moset, personal in från privata vaktbolag (i det amerikanska fallet kan dessa vara tungt beväpnade) med syftet att antingen hålla pöbeln ute eller åtminstone se till att den sköter sig om den skulle drulla in i den stängda stadsdelen.

Gated Communities har ofta regler som man kommit överrens om gemensamt. Kan vara att det inte är tillåtet att fotografera, tigga, skräpa ner, väsnas eller vistats inom deras murar. De har därtill ett antal underförstådda eller rent av uttalade principer. Uppfattningen är: ”vi här inne, vi är civiliserade. De där ute är barbarer. Vi här inne behöver inte de där ute, vi har gett dem mycket och fått intet tillbaka. Vi är individualister, vi klarar oss själva”.

Det är detta sistnämnda som är skevt. Ty de vägar som finns i en Gated Community, den belysning som upprättats, det elnät som brukas och de vattenledningar som finns tillgängliga är upprättade med offentliga medel. Med skattepengar, alltså av ett vi.

Det finns någonting skevt i detta.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. 6 januari, 2013 13:28

  Verkligen skevt, för att inte tala om utsökt ironiskt.

  • 6 januari, 2013 17:50

   Jodå.

   Önskas en minsterpost förresten?

   • 6 januari, 2013 18:34

    Nja, det här med att inneha offentliga ämbeten i ett skräckvälde kan ju få vissa oönskade konsekvenser med tiden. Syftet med regimen är dock sympatiskt. För min del räcker det alltså med en tillvaro som liknar ledarens så till vida att den präglas av lika delar lugn, frid och möjligheten att göra vad som faller en in, utan fönsterkuvert. Förslagsvis kan allt detta få äga rum i ett trevligt hus i något trevligt skogsbryn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: