Skip to content

Några prognoser om filmer som borde och inte borde göras (och om Murpys lag)

13 februari, 2013

Murphys lag är ett modernt tänkespråk som formuleras ungefär ”Om något kan gå fel så kommer det förr eller senare göra det”

En Tolkienbok som de borde göra film av: är en bra filmatisering av Bilbo. Nu kanske du invänder, käre läsare, att en sådan redan finns – men då har du helt fel. Den film som borde göras skulle regisseras av Hayao Miyazaki, ni vet han som gjort Spirited Away, Lånarna, Princess Mononke, etc. Han skulle kunna göra rättvisa åt den mysiga lilla barnbok filmen utgår ifrån. Den elfantasisdrabbade produktion signerad Peter Jackson som nyligen hemsökt våra biografer är raka motsatsen till detta. Bilbo var aldrig och skrevs inte som samma typ av mörka epik som Sagan om Ringen. Antingen läste Jackson inte boken eller också knarkades det en hel del under filmens produktion (skulle förklara släden som dras av kaniner).

Varför denna film inte kommer göras: Det finns redan en version av Bilbo, som därtill har varit synnerligen lukrativ. I och för sig kanske detta kan bli en fin metafor i andra filmen, detta då den girige draken Smaug enkelt går att likna vid Peter Jackson själv.

En Tolkienbok som de inte borde göra film av: När vi ändå är inne på Tolkien och hans värld går det att konstatera att produktionsbolagen aldrig kommer att få nog av att mjölka och våldföra sig på denna. Sålunda är den ledsamma prognosen, när Bilbo skramlat in de sista pengarna via specialutgåvor av diverse DVD-boxar/leksaker/tv-spel/Hobbitbestick, att någon plattnacke kommer titta ner i sitt kokain och se det goda i att filmatisera Silmarillion. Dock tror jag inte att Peter Jackson kommer vara med på tåget den här gången. Snarare är det troliga att Michael Bay kommer hyras in för projektet. Kristin Stewart får spela Lúthien, Shia LaBeouf Beren (eller tvärtom) och Kevin Costner Thurin.

Varför denna film ändå kommer att göras: Tja, pengarna ska ju in.

En konflikt de borde göra film om: en svensk Band of Brothers. Eller ja, snarare en svensk The Pacific – detta då den sistnämnda till skillnad från den förstnämnda innehåller sånt där krångligt som ”karaktärer”, ”skådespeleri”, ”drama”, ”annat-än-höftskjutande-och-krigsavgörande-amerikanska-hjältar-som-är-så-heroiska-att-de-blöder-äppelpaj”. Denna tv-serie skulle regisseras av Tomas Alfredsson för att få rätt grad av dysterhet och svärta. Den skulle absolut inte handla om Afghanistan, hu nej, utan om Nordiska Kriget (ni vet, när vi brände ner Polen). Detta då kriget var lagom långt, ungefär hälften av de svenska knektarna överlevde och därtill lite lätt moraliskt tvivelaktigt till sin karaktär.

Varför denna tv-serie inte kommer göras: Dels handlar det om att vi svenskar inte har pengar att göra det bra (se: Snapphanar, Arn), dels handlar det om att det skulle uppstå en tjatig debatt i vårt land huruvida man ”verkligen” ”får” ”hylla (läs: skildra)” stormaktstiden.

En konflikt de inte borde göra film om: Inte fler filmer i varje fall, för det finns inget tråkigare än att se filmer om det amerikanska inbördeskriget. Herregud vad ingen utanför USA bryr sig. Orsaken är givetvis att själva konflikten var en så oändligt trist händelse. Nordsidan hade alla vapen och fabriker, sydstaterna hade inga vapen och fabriker. Kunde de inte kommit på något lite mer spännande?

Varför denna film ändå kommer göras: Tja, jänkarna bryr ju sig som tusan om sitt inbördeskrig, de är också de som har pengar att göra stora filmer om konflikter.

Ett tv-spel de borde göra film av: Spec Ops: The Line, utan tvekan. Tänk själv, en inledning som består av traditionell krigsaction för att gradvis degenerera ner i träsk av PTSD och ångest. Det skulle kunna bli en film som på allvar analyserar hur kriget bryter ner och förvildar människan, hur civilisationen blott är en fernissa som döljer urtidsapan i oss alla. Sätt Wolfgang Petersen (Das Boot), på det hela, ge honom några miljarder och spräng Dubai för att skapa rätt scenerier så har vi det bästa sedan Hurt Locker.

Varför denna film inte kommer att göras: Dubai skulle invända mot att utplånas. Gnälligt tycker jag, man måste göra lite uppoffringar för konstens skull.

Ett tv-spel de inte borde göra film av: Teteris: The Movie. Man kan tänka sig att Christopher Nolan, yr av framgångarna efter sitt Batman-projekt, skulle kunna få en hjärnblödning och sjösätta detta projekt. Dock är den trolige regissören Baz Luhrmann, han kommer att tilltalas av teterisblockens fina färger och vackra former. Filmen kommer dock bli en katastrof. I timmar kommer vi tvingas se block efter block som faller ner (gärna i 3D) och som för filmens skull fått personligheter och dialog. Dramat kommer kretsa kring två block som inte vill skiljas åt men som långsamt faller ner mot botten.

Varför denna film ändå kommer att göras: Filmen Battleship hade Skänka Fartyg som förelaga. Det börjar med andra ord bli skralt med idéer i Hollywood.

En bok (som inte skrevs av Tolkien) som de borde göra film av: En filmatisering av På Marmorklipporna av Ernst Jünger. Säg att Godfrey Reggio (han som gjorde Koyaanisqatsi) stod för regin, det skulle kunna bli fantastiskt. Långa, långsamma tagningar av berg, skogar och floder. Stillsamma samtal mellan berättarjaget och hans bror (där oändligt mycket är underförstått). Korta men intensiva sekvenser av våld. Överjägmästaren som en evigt hotfull, aldrig sedd ondska i bakgrunden.

Varför denna film inte kommer att göras: Ernst Jünger är kanske inte den mest fashionabla författaren, han går ju trots allt att citera med ”jag skyr demokratin som pesten”. Därtill är själva stoffet som Tolkien sedd genom en prisma av Nietzsche. Det kanske är lite svårt att pitcha den för ett produktionsbolag.

En bok (som inte skrevs av Tolkien) som de inte borde göra film av: Utvandrarna av Wilhelm Moberg (”denna gigant, bland giganter”). Stoffet är för långt för att det ska bli en bra film, därtill är det för många karaktärer vilket skulle göra handlingen för plottrig och slutligen är mycket av bokens storhet att man får följa karaktärernas tankar och själsliv. Detta sistnämnda går inte riktigt att göra på film utan att det blir lite Sunset Beach av det hela.

Varför denna film ändå kommer att göras: Hoppsan!

En icke-skönlitterär bok som borde filmatiseras: en filmatisering av Just Send Me Word: a Gulag Love Story. Manuset finns i boken, två älskare som sätts i Gulag över en längre tid och upprätthåller kontakten via brev, mutor, etc. Det skulle kunna bli en hjärtskärande och vacker film och kärlekens trofasta evighet, om förtryckets malande mardröm, livet, människan och allt det där.

Varför denna film inte kommer att göras: För att ingen bryr sig om varken Gulag, ryssar eller bra drama. Du tvivlar, käre läsare? Snabbt, nämn de tre största lägren i Gulagarkipelagen!

En icke-skönlitterär bok som inte borde filmatiseras: Dick Harrissons Stora Döden. Boken ifråga är till det närmsta oläslig eftersom det blott är ett upprabblande av hur många som dog i vilken stad för att sedan försjunka i beskrivningar av hur många som dog i en annan stad. Att tänka sig detta på vita duken (regi: Roy Andersson) är hissnande.

Varför denna film ändå kommer göras: Eftersom Dick har känningar inom nöjesbranschen tror jag det är fullt möjligt.

En nyinspelning som borde göras: De borde göra om Enemy at the Gates. Förra försöket hade en lovande inledning men gjorde sedan bedömningen att det var mer intressant att skildra en extremt torftig kärlekshistoria, snarare än slaget om Stalingrad. Om de sätter Cathryn Bigalow (Zero Dark Thirty, Hurt Locker) att regissera, tar bort kärleken men behåller slaget skulle det kunna bli riktigt bra. Lite dystert kanske men det är ju trots allt en krigsfilm.

Varför denna film inte kommer göras: Återigen: ingen bryr sig om ryssar.

En nyinspelning som inte borde göras: En amerikansk nyinspelning av Ingmar Bermans Persona. Rollbesättningen skulle bestå av Sarah Jessica Parker och Jennifer Anniston, regin skulle George Lukas stå för. Det värsta med detta skulle inte vara skådespelerskorna utan snarare regissören. Detta då George bevisat över allt tvivel att han är oförmögen att skriva dialog, sämre på att regissera skådespelare och har en förkärlek för att ”förbättra” naturliga miljöer med datoreffekter. Tänk själv, käre läsare, Fårö fast men explosioner, rymdskepp och effektfyrverkerier. Fortsätt tänka på det och omfamna mardrömmarna i natt.

Varför denna film ändå kommer att göras: Det finns tre skäl till detta. Det första är ovannämnda idétorka i Hollywood. Den andra är att amerikaner tycker det är invecklat att läsa undertexter (se: Låt den rätte komma in). Den tredje är att George tydligen inte ska eller får göra fler Star Wars-filmer och att hans fåfänga och girighet kommer leda honom till nya, svårare projekt.

En biopic som borde göras: En film om Thomas Hobbes liv.

Varför denna film inte kommer göras: Det är nog bara jag som skulle gå och se den.

En film som inte borde göras: En film om ditt liv, käre läsare. Det är inget illa ment, men förmodligen skulle det bli ganska tråkigt. Själv lever jag ett liv som knappast kan intressera någon annan än mig själv och mina närmsta. Jag har synnerligen svårt att tro att det inte gäller de flesta. Att se två timmar film om hur du/jag tar på dig byxorna, borstar tänderna, går till jobbet/plugget, kommer hem, äter, sover låter inte speciellt upphetsande.

Varför denna film kanske ändå kommer göras: Ja, men tänk vad du kan göra, käre läsare, tänk vad du kan bli, tänk hur dina ambitioner är den enda horisonten för ditt öde. Det kanske inte skulle bli en så pjåkig film ifall du tänker efter.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. bucharga permalink
  15 februari, 2013 09:13

  Jag skulle lätt gå och se en film av Spec Ops: the Line. Dock tror jag aldrig att ett produktionsbolag kommer ha de ”balls” som krävs för att göra spelet rättvisa. Den ångesten som finns med i Spec Ops är inte att leka med och endast förhärdade europeiska biobesökare som är vana vid filmer som Stalingrad eller något polsk ångestdrama skulle klara av att se den.

  • 15 februari, 2013 11:30

   Mmm…

   Men det är nog också ett av få bra spel som det också skulle bli en bra film av. Jag tänker att t.ex. Skyrim och Mass Effect skulle bli ganska dåliga filmer, detta då en viktig del av deras storhet är att man sitter i 40 timmar och spelar – går liksom inte riktigt på bio.

   • bucharga permalink
    15 februari, 2013 11:43

    Det har du helt rätt i. Om man ska göra en film om till exempel Mass Effect så tror jag att det vore klokt om den utspelar sig i samma universum, men inte om Shepard. Man lyckades rätt bra med filmen Dragon Age: Dawn of the Seeker där filmen snarare är ett komplement till spelen än någonting annat. Sådan filmer kan lyckas, men en film där man får följa till exempel Dragonborn skulle bli katastrofal. Man skulle endast sitta och tänka ”Så där spelade ju inte jag spelet” med mera.
    Spoony har för övrigt stora förväntingar på det här spelet http://www.youtube.com/watch?v=P99qJGrPNLs&list=LLlj1bkrzX8FECmYYxi1EdUw. Självklart bli även en själv väldigt intresserad:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: