Skip to content

Små bubblorna, små bubblorna är lustiga att se…

6 mars, 2013

Tydligen ska Piratebay placera sina servrar i den Demokratiska Republiken Nordkorea. Eller de sa det i varje fall igår, och sedan visade det sig att de bara skojade.

Det lite knäppa är att jag faktiskt trodde på deras första uttalande. Det säger ju förvisso en hel del om min godtrogenhet men även en hel del om Piratebays image.

För sedan de hamnade i rampljuset i samband med sin rättegång har deras publika framtoning bara blivit allt mer nedsmutsad. Internet befolkas av två tjattrande apflockar, den ena består av plattnackade rasister (”islamkritiker”), den andra av gnälliga kvasianarkister som tycker att orden ”frihet” och ”integritet” låter bra men ställer sig lite mer avvaktande till begreppen ”skyldigheter” och ”ansvar”. Piratebay tillhör den andra flocken – detta visade de med all önskvärd tydlighet under sin tid i domstolen.

Detta tror jag är orsaken till att deras nordkoreanska upptåg togs på allvar. Gemene man har helt enkelt inte så höga tankar om dem. De har placerat sig i samma bubbla som gnällspiken Julian Assange.

För Assange befinner sig både bildligt och bokstavligen i en bubbla. Mig veterligen befinner han sig fortfarande på Ecuadors ambassad, med all sannorlikhet inkapslad i en sky av självgodhet medan han snokar runt i ambassadpersonalens lunchlådor. Assanges och Piratebays bubblor består av egna föreställningsvärldar. Världar där de egna (unika) behoven bör och ska upphöjas till allmän lag.

Passande nog är deras så kallade aktivism främst något internet välsignats med. För internet är rena bubbelmaskinen. Ett av de bästa exemplen är Conservapedia. Denna märkliga sida grundades för att ”Wikipedia är för vänstervridet”. Vid första anblick kan detta uttalande åtminstone vara värt att överväga, men det slutar vara det när man väl går in på sidan. Ett av deras mest underhållande projekt är deras försök att skriva om biblen. Denna har nämligen blivit anfäktad av diverse västeridéer (eng. ”liberal bias”) i stil med att Jesus inte hade något emot homosexuella, statsmakt, skatter eller fattiga. Sålunda skriver Conservapedia om bibeln för att göra den mer i samklang med textens ”ursprungliga avsikt” (projektet står alltså i klinch med det som faktiskt står i bibeln om att man helst inte ska skriva om den).

Men om man nu finner Conservapedia för vänsterinriktat kan man alltid vända sig till Metapedia. Denna sida innehåller intressanta artiklar som kastar nytt ljus över ämnen såsom Förintelsen, rasbiologi och världskrigen. T.ex. beskrivs Adolf Hitler som en filosof, konstnär, politiker och författare – kanske inte just fel men det känns ändå som att de glömde något.

Conservapedia och Metapedia är ytterligare exempel på bubblor. De är skapade, lästa och drivna av individer som helt delar varandras ideologiska synsätt och som på nätet helst stärker snarare än utmanar denna syn.

Dock ska man aldrig tro att bubbelfenomenet blott gäller för högern. En god vän informerade mig om att den så kallade Oktoberrörelsen nu (äntligen) existerar. Denna rörelse förkunnar stolt på sin hemsida att ” Den största splittringen i den svenska kommunistiska rörelsen sedan 1970-talet har gett upphov till en ny typ av revolutionär rörelse. Medan de existerande kommunistiska partierna har förfallit i revisionism, opportunism och folkhemsnostalgi har nu ett verkligt revolutionärt och Marxist-Leninistiskt alternativ bildats. Namnet på den nya organisationen är Oktoberrörelsen”. Detta är alltså en militant och förmodligen inte så månghövdad revolutionär rörelse som vad jag vet bara existerar på internet, instängd i sin lilla bubbla av fariseisk revolutionär furia.

Men sen finns det givetvis de bubblor som lever utanför internet. Lars Diding, överhuvud för Jan Myrdal-sällskapet, lever i sin egna lilla bubbla (ung. 36 minuter in, tack Lucidor) där ”ingen gjort mer för freden än Lenin” och där det egentligen inte finns någonting kränkande med att dela ut ett Leninpris.

Det som förenar Lars Diding och Oktoberrörelsen är att de lever i en gemensam tillika absurd bubbla där kommunismen fortfarande är både relevant och eftersträvansvärd.

Men man ska inte tro att bubblor bara gäller de som sysslar med politik. Jag själv befinner mig i en föga avundsvärd bubbla. Saken är nämligen den att nästan alla jag känner sett och uppskattat tv-serien Game of Thrones. Jag är dock jag så jag bestämde mig i januari för att läsa förlagan A Song of Ice and Fire (så här långt har jag läst 5000 sidor, så ja, de är ganska spännande). Problemet är dock nu att jag har god kännedom om vad som kommer ske i tv-serien vilket leder till att när mina vänner spekulerar om vad som ska hända nästa säsong vet jag redan det och får snällt och frustrerat vara kvar i min bubbla av förkunskap.

Så bubblorna av information och kunskap är många. De handlar ytterst om att grupper delar gemensamma värderingar, symboler och uppfattningar om vissa saker som ses som viktiga av gruppen på ett väldigt konstruktivistiskt sätt. Att det känns som att bubblorna blivit fler de senaste åren kan nog härledas till internet. På internet kan pappslöjdare från alla håll och kanter mötas och gjuta in sig själva och varandra i övertygelsen om att de i bubblan har rätt och att de utanför den är onda.

Är detta skadligt? Tja, om man ska se till Anders Breiviks insatser kan det konstateras att det finns ohälsosamma aspekter av att kapsla in sig i bubblor där den egna åsikten aldrig utmanas.

Det finns med andra ord en viss nytta med att spräcka bubblor.

Sålunda:

FÖLJANDE KARAKTÄRER KOMMER ATT DÖ I GAME OF THRONES TREDJE SÄSONG:

Fast vissa bubblor kanske kan få bevaras.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: