Skip to content

De som det faktiskt är synd om

17 april, 2013

Ja, ja, ja. Förra inlägget kanske var väl aggressivt, pessimistiskt och kränkande mot varje levande människa som råkar läsa eländet.

Men ändå. Jag vidhåller – det är inte synd om vår gnälliga dagisgeneration.

Men vilka är det då synd om då? Det enkla svaret på den frågan är naturligtvis kongoleserna, nordkoreanerna, tjetjenerna och andra fattiga, svältande och sönderkrigade folk i världen. Men jag har ingen lust att skriva om dem. Nordkoreanerna har jag ju redan avhandlat i två inlägg och även om jag läst åtskilligt om både Kongo och Tjetjenien är det på tok för soligt ute för att jag ska vilja avhandla det mörker som är Andra Kongokriget och Tjetjenienkrigen (vänta bara tills det regnar, då jäklar, käre läsare).

Därtill är det ju ganska enkelt att beskriva varför det är trist att vara dem som det mest synd om i världen. Det krävs ju varken någon tankemässig eller språklig briljans för att förklara för en läsare varför man borde gråta över de som lider på allvar. Det är roligare att skriva om dem som kanske rent intuitivt har det ganska bra, men som det i själva verket är ganska synd om.

För är det några det är synd om så är det amerikanerna, generellt. Nu kanske du invänder, käre läsare, att de har en astronomisk BNP, en välfungerande demokrati och flest miljonärer i världen. Visst stämmer det men betänk följande. När kineserna skulle lansera Hero (Ying Xiong, 2002) i USA bestämde de sig för att klippa bort ungefär en kvart av filmen. Orsaken var att verket ifråga ansågs på tok för komplicerat och långsamt för att amerikaner skulle orka med den. Hero är en actionfilm. Den är extremt vacker men inte speciellt komplex eller för den delen långsam. Dock ansågs den amerikanska pöbeln vara för korkad och indolent för att hänga med. Make till förolämpning på nationell nivå får man leta efter.

Så med andra ord är det verkligen synd om amerikanerna generellt.

Men sen är det givetvis synd om amerikanerna specifikt. Tänk dig själv, käre läsare, om du skulle vara en from östkustsliberal. Du skulle ha progressiva värderingar, anse att beskattning och stat hör hemma i ett civiliserat samhälle, tolerera homosexuella samt abort och vara rätt säker på att presidenten är amerikan. Samtidigt skulle du vara förknippad med USA:s mitt (”dumbfuckistan”) och hembrännande, abortklinikssprängande rasister som bor i Buttmunch, Mississippi. Därtill skulle ovannämnda tractorpulling-entusiaster konstant stå i vägen för alla dina ambitioner att reformera och gå framåt. Sen kan man givetvis vända på steken. Tänk dig käre läsare om du var bosatt i USA:s mitt. Eventuellt skulle du tro att jorden är 8000 år gammal, finna evolutionsteori och global uppvärmning vara lögner, avsky staten mer än djävulen (förutom dess väpnade grenar) samt se abort som detsamma som mord. Samtidigt skulle du befinna dig i samma land som kusterna, dvs. ett gäng gudlösa, kaffelatte-sörplande, apple-dyrkande, homofiler. Vid varje tillfälle som du försöker göra vita huset vitt igen skulle du stöta på patrull från ateistiska commie-nazis i Taxashussets.

Så med andra ord är det synd om amerikanerna även specifikt.

Några andra det är synd om är mer eller mindre hela Östeuropa. Minns du när vi skulle få in Polen m.fl. i EU, käre läsare? Då var det ju ett evigt tjat om att barbarnationerna öster om Oder skulle få vår ariska union att gå till ekonomisk kollaps. De saknade ju utvecklade ekonomier, institutioner och samhällen. De levde i jordhålor och klarade nätt och jämt av att tvätta sig med tvål och vatten, tvärtom slog de sig rena med björkris likt de antika skyterna. Sedan kom den kris som vi förutspått och den kom just ifrån Östeu… nej, fel! Den kom från Sydeuropa, från länder såsom Grekland (de internationella relationernas svar på myrlejonet), Spanien, Portugal och Italien. Från länder som alltså varit med i vår union sedan 1970-1980-talen. Det känns på något plan som att vi i väst nästan borde be de i öst om ursäkt.

Med andra ord är det synd om hela jämrans Östeuropa.

En enskild individ jag nästan börjar tycka synd om är Jimmy Åkesson. Varje gång det ska ske en riksdagsdebatt har ju Jimmy just varit så illa tvungen att ge sig på en liten utrensning av de värsta rasisterna, odågorna och järnrörskämparna. Sålunda är de som ska företräda SD i riksdagen regelmässigt helt nyutsedda och har inte stått framför en publik sedan den där gången i nian när fröken envisades med att alla skulle göra ett muntligt framförande i religionen. Därmed står SD:s företrädare alltid och stakar sig, svettas och försöker febrilt komma ihåg den där informationen de på tunnelbaneresan mot riksdagen hittade på wikipedia och flashback om ”samhällsekonomi”, ”rättsväsende”, ”jordbrukspolitik”. Jimmy verkar vara den ende intelligente personen i ett parti som utgörs av apor.

Med andra ord är det synd om Jimmy Åkesson.

Sen är det givetvis synd om alla de stackare som jobbar på McDonalds. Man är så illa tvungen att stå till svars för mat som är äcklig, dyr och aktivt skadlig. Man måste jobba obekväma arbetstider och får därtill en lön som påminner om den HM ger till sina kambodjanska barnarbetare. Men värst måste det ändå vara för de arma satar jobbar på nattöppna McDonalds i studentstäder. Det finns någonting i alkohol som kopplat till en promenad gör att alla fyllon tänker cheeseburgare så fort de ser det där berömda, gyllene M:et. När jag och några kompisar hade haft en sällsport blodig batalj på en studentkrog för några år sedan resulterade vår hunger i följande:

Tranquill Idiot: (till kassörskan) ”Schvå Scheesebörjare! Tack!”

Germanofil Idiot: (muttrar någonting otydligt men flirtigt – detta tolkas som än fler cheeseburgare)

Okänd Idiot: (Lägger sig raklång över disken och ler – även detta tolkas som ett krav på ännu fler cheeseburgare).

Med andra ord är det synd om de som jobbar på McDonalds.

Just i detta fall var det nog ganska synd om mig också under den nästföljande dagen.

Är det sånt här man kommer tänka tillbaka på som ungdomens synder?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: