Skip to content

”Kriget ska föda sig självt” – om logistik och en potentiell lösning av det svenska försvarets kris

13 september, 2013

Under en av Hundraårskrigets många tillfälliga freder skedde någonting som idag verkar en smula märkligt och för den delen även hjärtlöst. Den engelska hären skulle nämligen demobiliseras och tas ur Frankrike, men när engelska kronan räknade på det hela kom man fram till att det var på tok för dyrt att föra hem alla bågskytar, spjutsmän och bondesoldater. Sålunda struntade man i det. Man plockade hem den beridna adeln och lät sedan infanteristerna bli kvar i Frankrike. Dessa styrde, ivrigt plundrande, kosan söderut där de lejde ut sig som legoknektar till de olika evigt trätande statsstaterna i Norditalien.

I denna lilla berättelse återfinns två tidstypiska logistiska problem. Det ena var att flytta soldater, det andra var att förse dem med livsmedel och utrustning.

THE-TH~1

Resultatet av bristfällig logistik

Plundringen fungerade under medel- och tidigmoderntid i bästa fall som ett komplement till och i värsta fall som en ersättning av logistiken. Man kunde hjälpligt förse härar med kanoner och ibland med kanonkulor samt förstärkningar, men sällan med mat, vatten och sprit. Faktum är att det var extremt svårt att få arméerna att ö.h.t. överleva innan den moderna eran, man fick kallt räkna med att de gradvis smalt bort av svält, sjukdomar och deserteringar. De logistiska problemen gjorde att kriget fick, och skulle, föda sig självt.

Detta var inte någonting som härskare och generaler åsåg helt passivt. Civilbefolkningarnas lidande, när de bepansrade gräshoppssvärmar som kallades arméer kom travandes, bekom dem inte stort, men soldater var dyra att skaffa fram – en investering om man så vill. Sålunda skapade t.ex. Fredrick den Store sädesmagasin över hela Preussen som skulle förse hans älskade knektar med livets nödtorft. Napoleon gjorde likaledes insatser för att förbättra sina arméers förrådsystem. Man ska dock inte överdriva effektiviteten av detta. Under Napoleonkrigen ledde franska härens ”furagering” till ett förkolnat Central- och Östeuropa och logistikens brister påvisas även av Napoleons armés kolossala förluster under marschen till och från Moskva.

Under modern tid har logistiken tagit några rejäla steg framåt. Det hela handlar i grund och botten om teknologiska landvindingar och ekonomiska framgångar. Stater har råd och möjlighet att se till att soldater inte svälter och sålunda heller inte plundrar.

Under 1800-talet fick européerna t.ex. en utökad förmåga att projicera makt men även förnödenheter till främmande kontinenter. Britterna kunde exempelvis förse sina trupper i Kina med livets nödtorft under både Opiumkrigen och Taipingupproret.

e0072368_4eb7873d2ef8f1

Här krävs det en hel del stiff upper lip

Fullt så framgångsrik var inte den brittiska logistiken under Krimkriget, varken livsmedel, medicin eller ved fanns i tillräckligt stor omfattning vilket ledde till det trista faktumet att brittiskt, kolerasjukt, infanteri fick klara sig på egen hand. Den långt större franska hären klarade sig under samma konflikt mycket bättre. De första franska skeppen skickade in sådant som ansågs nödvändigt i stil med mat, vatten, ammunition och bränsle, men snart hade detta behov uppfyllts. Mest för att logistiken skulle ha något att göra började man därför skicka in sådant som inte var nödvändigt, i stil med parfymer, hattar och snofsiga kläder till soldaternas fruar. Det franska lägret var så pass välnärt att medan deras brittiska kollegor svalt ihjäl i leran kunde de franska knektarna besöka välutrustade affärer där man kunde införskaffa de senaste lyxprodukterna från Paris.

I takt med att tekniken blivit mer avancerad och samhällena blivit rikare har logistiken följt med. Så t.ex. var en av huvudorsakerna till att Första världskriget blev så blodigt att logistiken var mer utvecklad än den övriga militära teknologin. Man kunde helt enkelt få fram soldater och granater snabbare än generalerna kunde slösa bort endera.

Likaledes var det framförallt tyskarnas brist på logistik som gjorde att de förlorade på Östfronten under det andra världskriget. Amerikanerna däremot var oöverträffade när det gällde att få fram materiell, förnödenheter, förstärkningar, etc. till det globala kriget. Precis som för fransmännen under Krimkriget kunde den amerikanska logistiken under kriget i Stilla havet fokusera på sådant som går att betrakta som lyx, t.ex. kunde amerikanska flottister räkna med glass till efterrätt dagligen medan deras japanska moståndare fick klara sig med svältransoner och malaria.

Just den amerikanska logistiken har varit ett av just den stormaktens signum. Detta handlar dels om deras förmåga att snabbt flytta hundratusentals soldater till fjärran länder, dels om att se till att dessa har det de behöver och för den delen inte behöver. Under Vietnamkriget kunde relativt ensliga posteringar rakt ut i djungeln räkna med att få tennisbanor, glassfabriker och swimmingpooler inskickade till sig jämte granater och napalmtunnor. Än idag är den amerikanska hären förmodligen den mest bortskämda i världen – under invasionen av Irak 2003 var några av de första amerikanerna som befann sig på fiendeterritorium anställda av Pizzahut och Burger King, detta så att knektarna inte skulle behöva ta till paniklösningar i stil med grönpåse.

Det finns dock en annan trend inom den moderna logistiken, detta är en återgång till äldre tiders plundring. Under t.ex. Andra Kongokriget bemödade sig varken Rwanda eller Uganda nämnvärt med grå frågor såsom logistiska spörsmål vilket ledde till en slags modern 1600-tals krigföring där knektarna helt enkelt tog det de behövde av en redan utarmad lokalbefolkning. Liknande var det under konflikten mellan och inom Liberia och Sierra Leone.

Orsakerna till denna tillbakagång är främst att det handlar om fattiga stater som inte riktigt har råd, även om de ofta har kompetens, att uppföra en ordentlig logistik.

Sverige är ingen fattig stat, däremot har vi en synnerligen fattig försvarsmakt. Ovannämnda amerikanska bortskämdhet är nog knappast något svenska knektar kan räkna med, i varje fall inte gratis. Ingen verkar egentligen veta hur ambitionen att ö.h.t. ha en försvarsmakt ska gå att sammanfoga med bristen på vilja att faktiskt avsätta skattemedel till densamma. ÖB verkar rakt inte veta då hans enda lösning på försvarets kris är att hota med att lägga ner flottan eftersom det inte finns pengar till att ha kvar alla tre försvargrenarna.

Riksdag och regering verkar inte ha eller vilja ha någon lösning.

Kanske har de tänkt sig att kriget ska få föda sig självt igen?

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. bucharga permalink
  14 september, 2013 16:07

  Kan tänka mig att både Reinfeldt och Borg har tänkt sig att marknaden skall finna en lösning på Försvarsfrågan. Och i det fallet är det ju bara lämpligt om kriget för göda sig självt. Då kommer det bli väldigt tråkigt i Afghanistan där vi än så länge har haft ett okej rykte. Sedan så kan jag inte göra annat än att skratta åt skillnaden mellan brittisk och fransk logistik under Krimkriget. Med tanke på storleken på Royal Navy så borde förhållandena varit precis tvärtom. Men logistik är väl inte cricket:)

  • 14 september, 2013 16:12

   Hm, försvaret lagt på entreprenad? Skön tanke, väldigt mycket 1600-tal. Sen kan man väl i och för sig tycka lite synd om den privatiserade knekten som ska finna förråd i Afghanistan – finns ju inte så vansinnigt mycket att plundra i ett av världens fattigaste länder. Vi måste vända våra blickar mot rikare trakter, säg Kanada.

   Ang. Krim: ja det är roligt. Hela burlesken började faktiskt under embarkeringen på Krim. Fransmännens här var ungefär dubbelt så stor som den brittiska men lyckades komma i land på några timmar, britterna tog DAGAR på sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: