Skip to content

Men kan det inte ta slut någon gång! – Ett inlägg om homogenitet med tre svordomar

17 september, 2013

[OBS! Jag sov mycket litet innan det här skrevs]

Så som sagt och som alltid lever vi alltså i den bästa av världar, käre läsare. Det finns många orsaker att vara optimistisk snarare än pessimistisk när det gäller världen i allmänhet och mänskligheten i synnerhet.

Men det finns fortfarande saker att irritera sig på.

Ta t.ex. villervallan i Malmö.

Det jag tänker på är incidenten när en svart man blev misshandlad av några icke-svarta människor framför sin lille son, detta skedde av den enkla orsaken att den misshandlade råkade ha fel melaninnivå enligt idioterna som misshandlade honom.

Nå, misshandelsfall sker ju relativt ofta i vårt avlånga land. Det som tydligen var spektakulärt med just denna var att den utfördes av andra invandrare.

Som alltid är jag mer intresserad av incidentens efterskalv än själva incidenten. Misshandeln går bara att bemöta med avsky, debatten som följer däremot kan man ha en mer nyanserad inställning till.

Min är nu inte just nyanserad, snarare en av kompakt irritation.

För vi kan inleda med medias reaktion. Studio 1 hade ett inslag förra veckan som avhandlade det hela och som jag vill mena varit representativt för hela debatten, och det var en intressant och förmodligen viktig diskussion som följde. Men det som gör mig så infernaliskt förbannad är debattens frågeställning. Denna var en stilla undran huruvida det finns rasism mellan invandrargrupper, underförstått att det alltså inte bara förekommer mellan ”svenskar” och ”invandrare”.

head-against-wall

Nu tar vi ett djupt andetag:

DET ÄR KLART SOM FAN DET GÖR!

… och där släppte vi ut luften.

Jag vet inte var jag ska ta mig till med det här. Grundfrågeställningen utgår för det första ifrån att invandrare är en homogen grupp. Hur kan någon någonsin inbilla sig detta? Bara grupperna araber och jugoslaver är extremt heterogena grupper som går, om man kittlas av sånt, att dela in i diverse nationella och för den delen etniska subgrupper.

För det andra är det väl klart att det inom en heterogen grupp finns element som inte tycker om varandra. Jag har aldrig träffat folk som hatar araber så mycket som de perser och kurder jag kommit i kontakt med. Saken är den att invandrare, hör och häpna, är människor. En del människor är idioter och idioter har en benägenhet att oftare än kloka människor vara rasister. Man kan bara inbilla sig att det inte skulle förekomma rasism mellan invandrargrupper om man bestämmer sig för att se dem som just en homogen grupp, vilket (se ovan) är enfaldigt. Det enda gruppen ”invandrare” som kollektiv har gemensamt är att de antingen invandrat eller flytt till Sverige.

Det är det!

Men det för ju oss in på den andra sidan av debatten. Ty den andra gruppen som tycker att det är en ”skön idé” att kasta samman alla invandrare under ett paraply av missförstånd är aporna på nätet (ni vet, de gamla vanliga – Flashback, Fria Tider, Fria Nyheter, Nationell, SMR och de andra obildade rättshaveristerna som borde börja slöjda, eller något, så att de kunde skaffa sig en ny hobby). För som alltid när någon i den helt enhetliga gruppen ”invandrare” bettet sig på ett sätt som inte är acceptabelt tar alla dessa internetgrupperingar bestämt avstånd från våldet (förutom i kommentarsfälten på de olika gruppbloggarna där man utan problem kan återfinna en hel del mer eller mindre uttalade uppmaningar till just våld). Detta givetvis inte p.g.a. av någon människokärlek utan snarare för att de finner en nästan erotisk njutning i att få sitta och uppröra sig över de där mörka, läskiga människorna som stjäl kvinnor, jobb, bidrag, morötter och vad det nu kan vara.

Det barnsligt förutsägbara i denna internets mörkaste sumpmark är de återkommande och lillgamla uppfordringarna till ”gammelmedia (sic)” att hädanefter alltid redovisa gärningsmäns etnicitet. Man får väl anta att detta inte gäller när svenskar begår brott eftersom vi arier utför fler brott – om inte annat för att vi är mångdubbelt fler till antalet.

never-underestimate-the-power-of-stupid-people-in-large-groups-random-32353939-468-312

Nu tar vi ett djupt andetag:

VAD I HELVETE SKA DET VARA BRA FÖR?!

… och där släppte vi ut luften.

Jag begriper mig inte på det här. Vad ska jag göra med informationen om att en presumtiv gärningsman har utländsk härkomst? Om avsikten är att vi utifrån denna information ska kunna göra långtgående och svepande uttalande om hela grupper vill jag veta varför vi inte även ska redovisa gärningsmännens utbildningsgrad och socioekonomiska status.

Men om en brottsling nu är invandrare, hur påverkar detta min relation till de astrevliga indierna som bor över mig? Om en brottsling är invandrare, vad har det att göra med den åttaåriga somaliska tjej som varje dag plockar äpplen till sina småsyskon utanför min trappuppgång? Om en brottsling är invandrare, hur går det att relatera till den överväldigande majoritet av Sveriges medborgare (ett medborgarskap de ofta haft i generationer) med utländsk härkomst som har jobb, betalar skatt, lyder lagen och faktiskt bidrar till samhället – detta till skillnad från ovannämnda digitala apflock?

Det båda objekten för min furia gör sig skyldiga till är att göra komplicerade och sammansatta grupper till ansiktslösa och utan individuella egenskaper. De homogeniserar heterogena konstellationer av människor.

Jag är så jävla trött på det här.

Kan inte det här ta slut någon gång? Kan vi inte äntligen komma ifrån de här barbariska sätten att dela in människor efter vilken arbiträr hudfärg, näsform eller skallomfattning de råkar ha? Är det så förbaskat svårt att begripa att varken gruppen ”svenskar” eller ”invandrare” är homogena sådana? Att de relativt ofta är överlappande? Att de i regel saknar andra gemensamma nämnare annat än att de råkar dela vår lilla del av världen och vår stund på jorden?

Är det verkligen så svårt?

Annonser
4 kommentarer leave one →
  1. 17 september, 2013 12:23

    Mycket väl rutet!

  2. bucharga permalink
    18 september, 2013 08:52

    På vilket sätt är etniciteten på gärningsmän så fruktansvärt viktigt att veta för människor? Det gör ju knappast brottet mindre/mer grovt beroende på om gärningsmannen är av utländsk härkomst eller om han/hon är svensk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: