Skip to content

Ytterligare en kris för SD (som jag tror de kommer klara sig ur)

10 december, 2013

Det har väl inte gått någon förbi, men SD är i kris igen.

Om det nu har gått dig förbi, käre läsare, så har Expressen avslöjat att ett flertal kommunalpolitiker av det sverigedemokratiska slaget kommenterat hatiskt (eller ”inte så PK” som de själva skulle säga) på skitsidor i stil med Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Katastrof för SD, kan man tro.

I varje fall tror Expressen det och det verkar även mer anständiga tidningar såsom Svenska dagbladet göra. Skadeglädjen är bara nätt och jämt kamouflerad. Snarare är det som går att utläsa mellan raderna ett med illa dold förtjusning skanderat: ”titta, vad var det vi sa?! De är rasister!”.

Nå, ingen skulle väl bli gladare än jag om detta verkligen skulle leda till SD:s fall eller åtminstone någon nedgång i deras bedrövligt höga opinionssiffror. Dock tror inte jag att det kommer bli så, och detta har två skäl.

Det första är Jimmy Åkesson. Eftersom han klarade järnrörsskandalen och efter den ökade i opinionssiffrorna framstår det som helt osannolikt att han inte även skulle kunna rida ut denna storm. Om man kan fixa att rättspolitisk talesperson (den som är SD:s potentielle justitieminister) och ekonomiskpolitiske talesperson (den inom SD som läst fek på gymnasiet och sålunda är deras potentielle finansminister) drar runt på Stockholms gator, beväpnade med järnrör, i syfte att jaga ner en annan människa – ja, då kan man klara det mesta.

Den andra orsaken till att jag tror att SD kommer klara det här utan större problem är deras väljare. Ty betänk ovannämnda järnrörsskandal, käre läsare. Att SD fortsätter att klättra i opinionsundersökningarna efter den är ett tecken på att deras väljare helt enkelt inte bryr sig. Vore sagda väljarskara lite mer eftertänksam skulle de kanske fundera en stund kring vad det säger om ett parti som utnämner människor som ens överväger att dra runt på Stockholms gator, beväpnad med ett järnrör, i syfte att jaga ner en annan människa till rättspolitisk talesperson.

Men det som stör mig med nuvarande kris för SD är egentligen inte det här, utan något helt annat.

För det är ganska återkommande att folkvalda som, lustigt nog, tillhör SD undslipper sig uttalanden som visar att de är just de obildade rasister som vi vid våra sunda vätskor misstänker att de är. Vår reaktion är då alltid den ovan, det vill säga att peka och skandera: ”titta, vad var det vi sa?! De är rasister!”

Vad är det nu för fel med det då? Jo, det som är fel med det, det är att vi med vårt fingerpekande går med på SD:s narrativ. De har i många år nu hävdat att de inte är rasister, men när det visar sig att de är just rasister tycker vi att vi funnit Beviset. Men just jakten på Beviset är att försöka omkullkasta och därför acceptera SD:s stora berättelse, berättelsen om ett parti med nazistiska rötter som nu tagit sig i kragen, sysslar med ”seriös” politik och ”islamkritik” – och bortsätt från några rötägg är partiet precis som alla andra.

Varför godta denna berättelse? Den är ju knappast sann. Tvärtom pekar det mesta på att både Sverigedemokraterna och deras väljare antingen är rasister eller politiska analfabeter. Ty den som läst deras partiprogram och kommit fram till att det utgör stommen för bra politik förtjänar ingenting annat än just det epitetet.

Personligen tycker jag att vi ska sluta peka med fingret och bara acceptera. Vi har att göra med ett missnöjesparti som tråkigt nog lyckats få in ett flertal byfånar i vår stolta riksdag. Om vi gör det då kan kanske media börja göra det som verkligen skulle skada SD.

Det vill säga granska deras politik.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. lucidor permalink
  10 december, 2013 23:15

  Just att väljarna inte bryr sig, samt att J. Åkesson är gjord av teflon, lär vara den troliga förklaringen. Jag passar på att tacka för några goda inlägg denna månaden.

  • 13 december, 2013 22:10

   Sant, men det är lite deprimerande med en väljarkår som inte bryr sig. Å andra sidan bryr de sig kanske, men om saker du och jag inte finner fullt så relevanta.

   Tack!

 2. Sys permalink
  10 december, 2013 23:44

  Fast frågan är om inte SD kommer att förlora väljare på något annat, nämligen avbönen och försäkran om att de inte har med dessa idioter att göra. /Sys

  • 13 december, 2013 22:11

   En intressant, eventuellt sann och i alla avseenden förfärande tanke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: