Skip to content

Vad som inte kommer ske som ett resultat av krisen i Ukraina.

3 mars, 2014

En av de mer underhållande saker som skett i den sömndruckna ankdamm som är svensk politik var vår stolte statsministers reaktion igår på krisen i Ukraina. Ty i sitt P1-uttalande lät han trött, förvirrad och ointresserad. Men sedan kom han på att Ukraina nog kunde komma att behöva ett stödpaket, och hans röst liksom lös upp. ”Äntligen, ekonomi! Det förstår jag mig på!” Tycktes han tänka.

Det ovan tycker jag sammanfattar den svenska reaktionen ganska väl. Förvirring över att sånt här som invasioner av länder fortfarande händer, att militära maktmedel faktiskt används av förbrytarstater såsom vår östra granne och att ett Lyssnade Politiskt Ledarskap kanske inte är lösning på allt. Till regeringens försvar finns det ju alltid den alltmer eldfängde Carl Bildt att falla tillbaka på vid IR-frågor.

Ja, Rysslands härjningar i söder har verkligen rört om det i den globala politiska grytan. Och på jubelåret 2014 där vi snart står i begrepp att fira 100-årsminnet av den gamla urkatastrofen är det många som skakar på huvudet och menar på att Ryssland ”inte lärt av historien”.

Det är givetvis dumheter.

Ryssarna har visst lärt sig av historien.

Exempelvis har de lärt sig att man kommer ganska lång i denna värld om man har en tillräckligt stor påk (i föreliggande fall kärnvapen och operativa pansarbrigader). För har man det, ja då kommer ingen försöka hejda en med en lika stor eller större påk såtillvida situationen inte verkligen är akut. Detta ser vi givetvis många exempel på i historien, stormakter som sorglöst spänner sina muskler och en omvärld som under kvidande tvår sina händer och fogar sig. Det är varken konstigt eller knappt ens omoraliskt, krig mellan stormakter blir sällan bra för världen. Det blir oftare stridsvagnar som rullar genom brinnande byar och förkolnade fält.

En annan sak ryssarna verkar ha lärt sig av historien är att ett grannland i oordning givetvis går att betrakta som ett strategiskt Tillfälle. Likaså finns det även här en del historiska paralleller att dra. Sveriges intåg i Polen under 1650-talet är en. Men detta säger givetvis även en hel del om hur pass barbarisk den ryska staten gått och blivit sedan Putins makttillträde. En svensk parallell hade varit om Norge hade drabbats av inbördeskrig och vi svenskar invaderade Finnmarken för att Skydda Samerna/Ta Oljan.

Men en annan sak som många glömmer men jag skulle tro ryssarna vet, det är att Ryssland ingalunda är omöjligt att besegra militärt. Inget tyder på detta. Tjetjenerna lyckades mest nyligen, afghaner, tyskar och polacker innan det och innan det har till och med de fåniga britterna lyckats under Krimkriget (förvisso med benägen, bortglömd och vital hjälp från Frankrike).

Detta är orsaken till att jag inte tror att konflikten i Ukraina kommer sprida sig. Det är fullt möjligt att Krim slutar vara en del av Ukraina, kanske är det rentav möjligt att östra Ukraina blir ett eget land eller en del av Ryssland (vilket i detta fall är synonymt). Men att det hela ska eskalera till en större regional konflikt eller rentav ett världskrig, det låter inte sannolikt.

Orsakerna till detta är tvenne. Den första är att västvärlden inte är intresserad av att slåss mot ryssen. USA skulle ensamt förmodligen kunna läxa upp ryssarnas dinosaurieartade armé (dvs. den är stor, stark och stendum) och hela NATO skulle ryssarna aldrig mäkta med. Betänk att bara Tyskland, Frankrike och Storbritannien tillsammans spenderar mer på sina krigsmakter som har åtminstone lika modern och förmodligen modernare materiell än deras ryska kollegor. Så västvärlden skulle nog kunna vinna en konventionell konflikt mot tsar Putin. Men ordet ”konventionell” är det lite problematiska ordet. För alla sidor i denna tänkta konflikt har a-bomber och detta gör att åtminstone västvärlden inte vill eskalera. Därtill skulle även ett krig utan kärnvapen vara förödande dyrt, både i blod och pengar, vilket gör att västvärlden inte är intresserad.

Den andra orsaken till konflikten nog inte kommer eskalera är att ryssarna själva känner till allt ovan. Såtillvida de inte gått på myten om sig själva torde de vara väl medvetna om att a) Ryssland är långt ifrån oövervinnerligt b) är i ett militärt underläge mot en enad västvärld eller ett ensamt USA. Sålunda framstår det som osannolikt att den nuvarande konflikten i Ukraina skulle få växa in i ett NATO eller EU-land (detta då EU länder enligt Lissabonfördraget paragraf 42, sektion 2 är skyldig att hjälpa varandra med ”alla tillbuds stående medel” vid fall av ett militärt angrepp). De länder som kanske likväl bör oroa sig är baltstaterna, detta då de är så små att ovannämnda allianser skulle ställas inför fullbordat faktum innan de hinner rädda ester, letter och litauer. De andra som kanske bör oroa sig lite är vi svenskar eftersom vi just nu har neutralitetens alla nackdelar (dvs. inga allierade) men samtidigt inget försvar.

Likväl. P.g.a. allt ovan tror jag inte att någon av de stora spelarna kommer låta konflikten skena iväg. Ukraina kommer att lämnas åt sitt martyrium, ryssarna kommer säkert få en del ganska ordentliga ekonomiska och diplomatiska bannor och faktiska åtgärder och konflikten kommer förbli lokal. De arma ukrainska pojkar som sitter belägrade i Krims flottbaser, omringade av beväpnade ryssar och som inte ens kan prata med sina föräldrar, flickvänner och barn kommer antagligen antingen hamna i fångenskap eller dö för fosterlandet.

Det kommer nog vara det.

Gud hjälpe oss om jag har fel.

Annonser
One Comment leave one →
 1. 4 mars, 2014 07:35

  Hör upp led väck din armé
  Ge dig och lämna min mark
  Poltava
  Genom rök och damm de red
  Poltava
  Slogs för livet led för led
  Poltava
  Tappra män till himmelen steg
  Poltava

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: