Skip to content

Inget nytt i det

11 januari, 2015

Så en grupp personer vars syn på den egna religionen inte just är skämtsam har mördat en massa människor som de anser har kränkt just deras gräsliga tolkning av den egna religionen. Inget nytt i det. Så här har vi människor hållit på sedan vi började med det där otyget som är organiserad religion.

Som vanligt är den enda rimliga känslan som kan infinna sig när idioter mördar sina medmänniskor kall fasa. Inget nytt i det. Likaledes som vanligt är det faktum att ingen verkar tycka att det räcker med en manifestation mot våldet. Nej, händelsen måste vara en pusselbit i ett större pussel, ett argument i en pågående debatt.

Dumvänstern har verkligen visat framfötterna när det gäller att smutskasta sig själv. Inget nytt i det. Prefixet ”dum” är trots allt ingen slump. Greta K Berlin, känd Palestinakämpe och konspirationsteoretiker, har exempelvis lyckats kläcka ur sig att morden på de franska satirtecknarna utfördes av israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Det hela är alltså en judisk konspiration. Populärt. Därtill finns även den uppsjö av Facebooktyckare som givetvis tar avstånd från våldet, men som ändå känner sig nödgade att lägga till att satirteckningarna ju faktiskt var jättekränkande. På den typen av uttalande är det enda rimliga svaret att talaren bör hålla käft och sätta sig ner i bussen. Saken är den att våld aldrig är legitimt i en demokrati. Om någon blir arg över, säg, en teckning har denne någon all rätt att bli just arg. Denne någon kan rentav rita en egen kränkande teckning. Denne någon kan rentav kräva saker, demonstrera och skriva insändare. Vad denne någon under inga som helst omständigheter har rätt att göra är att ta till våld.

Våldsutövning istället för idéutbyte är aldrig legitimt i en demokrati och en rättsstat. Att vissa delar av vänstern inte har fattat detta är uppenbart om man ser på den sunkiga våldsromantik som vissa delar av vänstern fortfarande inte vill släppa. När Athena Farrokhzad berusade sig med sina våldsromantiska utsvävningar i somras, eller när Lasse Diding hyllar råskinnet Lenin, eller när Jan Myrdahl släpps lös för att uppmana till de vagt definierade klassernas våld mot varandra eller det märkliga mys som finns kring Rote Armee Fraktion ger alla uttryck för att vissa delar av vänstern helt enkelt inte har en syn på våld som hör hemma i ett civiliserat samhälle. Som sagt: inget nytt i det.

Barbarhögern vill givetvis inte vara sämre. Inget nytt i det. Om man bara tittar in i en av internets ekokammare av xenofobi och paranoia går det att se ren och skär glädje över att ett tjog människor slaktats av terrorister. För det här är ju ”rätt” form av terrorister. Det här är ju såna där terrorister, till skillnad från Breijvik, som inte riktigt ser ut som oss. Det här är ju såna där terrorister som vänder ansiktet mot Mekka och som vägrar äta gris. Hurra! Äntligen får internets rättshaverister till Björn Söderkopior dregla över ett attentat som utfördes av Främlingar. Äntligen kan man åter börja uttrycka den högst spelade indignationen och inleda plockandet av politiska poänger som är lika osmakliga som de är billiga. Åter kan man mobilisera för att försöka utmåla tre svins individuella handlingar som generell lag för hundratals miljoner människor. Barbarhögern har naturligtvis sina egna konspirationsteorier. Den polisman, Ahmed Merabet, som sköts rakt i ansiktet av terroristerna och alltså gav sitt liv för att försvara pressfriheten har ett namn som inte passar in i barbarhögerns narrativ. För det namnet låter inte alls ariskt, och det låter rentav som att det kan tillhöra en sån där muhammedan. Så kan det givetvis inte vara, varför barbarhögern givetvis kommit med dunkla utläggningar om att mordet på Merabet nog var fejkat i alla fall.

De tre exemplen ovan är alla exempel på mänsklig idioti och intolerans. Inget nytt i det. Det går att tänka sig en värld där människor inte mördar varandra över satirteckningar. Det går även att tänka sig en värld där man bemöter våld på ett värdigt sätt. Där man låter tragedin ena snarare än att splittra. Där man inte använder gräsliga händelser som ett sätt att driva den egna ideologin framåt.

Det går att tänka sig en sådan värld. Det går även att konstatera att det inte är den värld vi lever i.

Inget nytt i det.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: